VIDEO: Știri false și teoria conspirației!
Articol de dianamatei, 28 mai 2020, 18:37
O perioadă de criză majoră, ca cea de acum, ne face să trecem prin stări emoționale diferite. Mai ales dacă este vorba despre sănătate.
Pendulăm ușor de la nesiguranță la anxietate, până la nevoie de orientare. Suntem mai vulnerabili, mai susceptibili de a fi influențați, avem nevoie de repere, de lucruri clare care să restabilească, măcar aparent, ordinea într-o stare de haos. De aici până la a digera cu ușurință teoriile conspirației este un singur pas.
„Din punctul de vedere al tehnicilor de propagandă nu s-a schimbat nimic. Diferă timpul în care trăim. Astăzi oricine poate deveni un creator de conținut, în primul rând pe internet. Opinia lui poate căpăta adevăr prin simpla viralizare, iar aceasta se petrece sub imperiul emoțiilor negative”, spune Flavia Durach, lector universitar doctor la Facultatea de Comunicare și Relații Publice.
Știrea falsă poate fi creată foarte ușor pentru că toată lumea are acces la internet.
Ce ne-a adus aici?
„Tehnologia în sine, care permite falsul și crearea unor comunități de gândire distorsionată dar care corespunde preferințelor noastre. Ascensiunea platformelor digitale și a mecanismelor de viralizare, competiția dintre diverși actori, în special politici, criza reală de acum și o proastă comunicare”, precizeaza Durach.
Vina nu este numai a tehnolgiei, în sine. Oamenii care o manevrează, în primul rând, și faptul că, întotdeauna iese un câștig.
„Responsabilitatea platformelor care facilitează viralizarea știrilor false. Multe dintre aceste site-uri fac bani, apoi propagandă și de a crea confuzie și ostilitate la nivel social. Un om normal poate radicaliza pentru că iese din mediul online și socializează”, explica expertul.
Fake news-ul vine la pachet cu teoria conspirației. Nici de ea nu ne putem feri, însă putem ajunge la radicalizare.
Ce ne determină să facem asta?
„Factorii personali și modul de interacțiune din viața noastră. Ne face să ne simțim superiori deși aici nu e vorba despre educație și cultură. Este și o respingere a globalizării în acestă teorie a conspirației: așa ceva ne face rău”, este de părere Flavia Durach.
Pandemie sau nu, fake news-ul și teoria conspirației nu sunt o noutate.
Despre ele ne-a vorbit, astăzi, În Comunitate, Flavia Durach, lector universitar doctor la Facultatea de Comunicare și Relații Publice