Clădirea, aflată pe strada Academiei numerele 3-5, chiar pe colț, în diagonală de clădirea Universității București, vizavi de Librăria „Mihai Eminescu”, a fost construită la finele veacului al XIX-Lea, în 1894.
Clădirea poartă semnătura arhitectului Filip Xenopol, fratele istoricului A.D. Xenopol.
Până la începutului Primului Război Mondial, s-a numit „Grand Hotel Bristol” , însă, numele i-a fost schimbat ulterior în Hotel „Esplanade”.
Ea a fost serios avariată de bombardamentele anglo-americane asupra Bucureștiului din 1944.
În epoca socialistă, frumoasa clădire a fost sediul unor instituții precum Comitetul Județean Ilfov.
Acum, Primăria Capitalei, prin Administrația și Compania Municipală Consolidări, a finalizat lucrările la fațada clădirii monument-istoric din strada Academiei nr. 3 – 5.
Fostul Hotel „Bristol” , așa cum era cunoscută clădirea, a fost inclus în programul de reducere a riscului seismic din Capitală și avea nevoie de reparații urgente la nivelul fațadei, dar și de consolidare.
Alexandru Catrina, șef de proiect la Compania Municipală de Consolidări spune că, atunci când a fost preluată, constructorii de la Consolidări au început prin a pune în siguranță clădirea. Au îndepărtat bucățile de tencuială și elementele arhitecturale ornamentale care stăteau să cadă, constituind un pericol iminent pentru trecătorii din acea zonă foarte circulată de la Universitate. Abia după aceea, au demarat lucrările la fațada fostului Hotel „Bristol”.
Potrivit lui Catrina, intervențiile de urgență la nivelul fațadei au implicat și restaurarea elementelor arhitecturale, decorative, care se regăsesc în număr foarte mare pe această fațadă extrem de ornamentală din plin centrul Bucureștiului.
„La clădirea de pe Strada Academiei 3-5 după ce am decopertat tencuiala și bucățile de ornamente, care prezentau un pericol pentru trecători, am executat tencuieli noi, am dat tinci și vopsea”, spune șeful de proiect de la Compania de Consolidări.
Și elementele decorative au fost restaurate. Specialiștii de la Compania Municipală de Consolidări au prelevat elementele rămase pe fațadă, au executat matrițe după aceste ornamente care au supraviețuit timpului, apoi au turnat elemente noi consolidate, adică armate cu fier pe interior, care au fost montate pe fațadă.
Muncitorii au executat profile si cornișe manual cu șablonul la fața locului pe toată lungimea clădirii, explică șeful de proiect de la Consolidări.
A fost restaurată cupola și învelitoarea, adică tabla, care a fost curățată și, apoi, vopsită.
De asemenea, a fost restaurată tâmplăria, prin curățare și vopsire.
Tot cei de la Consolidări au executat glafuri noi din tablă și au refăcut profilele pe toată lungimea clădirii.
Balcoanele de la etajul 1 și etajul 2 au fost și ele consolidate și restaurate. Acestea au fost armate, apoi s-a turnat betonul și s-a executat hidroizolații.
Balustradele ornamentale ale balcoanelor au fost restaurate, adică curățate, grunduite și vopsite.
Acum, potrivit proiectului, continuă lucrările de consolidare la interior.
„Era foarte important să consolidăm fațada pentru că ea reprezenta un pericol pentru pietonii foarte mulți la număr în acea zonă din plin centrul orașului. În interior, clădirea este pusă în siguranță, deci ea nu va cădea, în cazul unui eventual seism. Dar bucățile de tencuială sau de ornamente sau chiar balcoanele s-ar fi putut prăbuși, chiar și la o furtună mai puternică, așa cum, din păcate, s-a mai întâmplat în trecut, în București”, explică Alexandru Catrina.
Clădirea fiind monument istoric, există obligația ca intervențiile la structură să nu afecteze aspectul exterior și să se execute numai la interior.
Doar pentru acest an Primăria Capitalei a alocat 10 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la acest imobil.