Relaxarea a deschis plajele si terasele!

La mare, la soare… Soare nu prea a fost pe litoral in sfarsitul de saptamana care a trecut dar multe plaje si terase s-au deschis. Pe operatori nu i-a ajutat vremea insa oamenii au lasat in urma 2 luni de izolare, o stare de urgenta si alta de alerta. Insa nu ne relaxam oricum si nici operatorii nu ne primesc asa cum vrem.

Respectam reguli. Nu numai noi dar si operatorii. „Eram pregatiti estetic. Ne-a luat prin surprindere numarul de oameni. Zilele trecute au fost turisti si din pacate nu i-am putut primi. Acum partea de plaja a fost un bonus. Am respectat totul. Noi avem umbrele din 6 in 6 metri. Acum nu mai e voie cu cearceafuri. Pretul sezlongului va ramane la fel. 20 de lei de luni pana luni. Multi vor creste pretul pentru ca opereaza plaje mai mici”, ne-a povestit, astazi, Ioan Picu, unul dintre operatorii plajelor constantene.

La Constanta pare ca oamenii au inteles riscul aglomeratiilor si mai ales riscul raspandirii bolii. „Am restrictionat accesul catre bar, cu rezervare online sau telefonica, mesele toate puse la distanta. Ieri a fost foarte multa lume. A fost ca o zi tarzie de iunie. Lumea a fost foarte dornica sa iasa la terase. Pe plaja mai putin, pentru ca a fost rece. Probleme nu au fost, regulile au fost respectate. Oamenii au venit cu lectia invatata de acasa. Au fost repsonsabili”, spune Picu.

Plajele si terasele s-au deschis. Si avem sperante ca si hotelurile si vom putea merge in mici aventuri pe litoral. Probleme vor fi insa cu evenimentele de pe plaje. „Avem un sector de plaja mare dar operam si un bar. Suntem 24 din 24 de ore deschisi. Suntem in Constanta aproape de locul unde se face Neversea. Suntem parteneri cu ei. Sa speram ca doar s-a amanat nu s-a anulat. Anul acesta aveam 4 evenimente; le-am pus doar pe pauza. In organizarea unui spectacol preturile mari sunt cele logistice”, explica Ioan Picu.

Si probleme sunt si cu oamenii. Cu anumiti oameni. „Avem un panou, i-am zis noi, de bun simt turistic. Mastile trebuie aruncate in pungi. La noi problema este cu mucurile de tigara. Si chiar daca avem scrumiere peste tot, oamenii nu inteleg. Toti vrem o tara ca afara. Dar schimbrea incepe cu noi, cu bunul nostru simt”, crede tanarul antreprenor.

Operatorii se plang insa ca nu au reguli clare de la autoritati. Nu stiu cine si daca ii va controla si nici in privinta amenzilor situatia nu sta mai bine. „Au fost masuri generale foarte multe. Avem reguli la intrare. Asteptam reguli mai clare. Este si cazul datelor clientilor. Noi nu aveam voie sa le pastram mai mult de 2 zile. Noi verificam si clientii daca au prosoapre. Saltelele sunt dezinfectate. Noi luam masuri insa acum nu stim cine ne va controla. Anii trecuri politia locala patrula pe plaja.

Incet, incet, ne vom reveni la normal. Iar terasele si plajele ne vor primi in concedii. Din pacate, doar cele care isi vor mai reveni pentru ca pandemia a afectat cel mai tare sectorul HORECA.
„In mod clar ca pana in sezon toata lumea va fi gata. Daca nu se deschid afacerile vor da faliment, din pacate pandemia ne-a afectat. Am inceput sa facem delivery iar preturile au crescut. In special la carnea de porc. Apoi si legumele iar unele produse nu le mai gaseam. Multe afaceri nu vor mai functiona. Dupa somejaul tehnic cei cu start-up nu vor mai avea cum. De exemplu este obligat sa tii minimum 4 angajati. Proprietarii mici sunt cei mai afectati”, este de parere Ioan Picu.

Ce s-a intamplat pe litoral in prima zi de relaxare a masurilor ne-a povestit astazi, In Comunitate, Ioan Picu, operator de plaja la Constanta.

Vezi aici arhiva emisiunii În Comunitate!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.