România ar putea atrage fonduri europene în valoare de 33 de miliarde de euro, pentru investiții

România ar putea beneficia de o foarte importantă asistență financiară din partea Uniunii Europene, pentru reducerea efectelor economice ale pandemiei covid.

Țara noastră ar putea atrage 33 de miliarde de euro. Din acestea, 21 de miliarde sunt bani nerambursabili, iar 12 miliarde de euro ar putea fi acordați sub forma unui credit.

Însă aceste fonduri sunt doar alocate. Ele nu vor fi și trase, dacă România nu pune la dispoziție proiecte de investiții absolut necesare dezvoltării țării, spune inginerul Marius Dorin Lulea, reprezentantul Colegiului Diriginților de Șantier.

Ori, experiența de până acum arată că România este codașă la atragerea fondurilor europene. În actualul exercițiu bugetar european, peste 60% din banii alocați țării noastre au rămas necheltuiți.

„Oricât am negocia, dacă nu suntem în stare să atragem și să cheltuim banii, totul rămâne doar pe hârtie”, crede Lulea.

În aceste condiții, reprezentantul Colegiului Diriginților de Șantier crede că există câteva proiecte care sunt de importanță zero pentru dezvoltarea economică a României, dar care sunt, din păcate, departe de a fi începute.

„Dacă ar fi să numim cinci dintre ele, acestea ar fi: autostrăzile, rețeaua de apă și canalizare din localități, infrastructura de irigare a terenurilor agricole, construcția și reabilitarea școlilor, grădinițelor și spitalelor”, a declarat Marius Dorin Lulea pentru București FM.

El își exprimă speranța că banii europeni nu vor fi utilizați pentru acordarea de ajutoare sociale.

România este obligată să foloseasca banii primiți drept ajutor pentru demararea de noi investiții. Având în vedere supralegiferarea și birocrația care fac dificilă demararea de proiecte complexe într-un termen scurt, o alternativă viabilă ar fi aceea a mutării unei părți dintre proiectele deja depuse spre finanțare prin programul PNDL.

“Autoritățile locale preferă să desfășoare investiții prin intermediul programului PNDL datorită birocrației mult reduse. Dar nu ne impune nimeni din Europa o legislație și o birocrație specială pentru fondurile europene, totul se creează la București prin suprareglementare. Investiții există, proiecte sunt, banii trebuie directionați către acestea și nu pentru completarea de pachete de asistență socială, care au efect pe termen scurt, însă pe termen lung vom rămâne cu o datorie de rambursat. Avem nevoie de autostrăzi, aceasta trebuie să fie prioritatea zero, restul sunt doar scuze. Este ca și cum arterele unui corp uman nu ar funcționa, totul se blochează” spune Marius Dorin Lulea, vicepreședinte al Colegiului Dirigintilor de Șantier.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.