Educaţia sexuală din şcoli, înlocuită cu educaţia sanitară

Foto: Adriana Baciu

Camera Deputaţilor a votat proiectul privind educaţia sexuală în şcoli, cu modificări, materia urmând a se numi „educaţie sanitară”, nu „sexuală” și va fi predată doar cu acordul părinților.

S-au înregistrat 269 de voturi ‘pentru’, trei voturi ‘împotrivă’ şi 35 de abţineri.

Potrivit unui amendament al mai multor parlamentari PSD şi PNL, legea prevede „derularea sistematică în unităţile şcolare, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, de programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sanitară, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor”.

Textul anterior stipula derularea sistematică în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, de programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.

Conform unui alt amendament, copiii nu pot fi folosiţi sau expuşi de către părinţi, reprezentanţi legali, alte persoane responsabile de creşterea şi îngrijirea lor, furnizori de servicii sociale, alte instituţii publice sau organizaţii, în scopul de a obţine avantaje personale/instituţionale sau de a influenţa deciziile autorităţilor publice.

„Persoana sau familia care primeşte un copil în plasament trebuie să aibă domiciliul în România şi să fie evaluată de către Direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului în a cărei raza administrativ-teritorială se află domiciliul acesteia sau, după caz, de către un furnizor privat acreditat, cu privire la garanţiile morale şi condiţiile materiale pe care trebuie să le îndeplinească pentru a primi un copil în plasament. Persoana sau familia poate primi în plasament şi un copil care are domiciliul în altă unitate administrativ-teritorială, dacă interesul superior al copilului o impune”, mai prevede un alt amendament.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.