VIDEO: Justiție în vremea pandemiei!

arhiva

Pandemia de coronavirus a influențat și viața celor care se luptă și împart dreptatea. Avocata Valentina Topor Vârban a fost invitata emisiunii „În Comunitate” de astăzi.

Pe perioada pandemiei se pare că doua lucruri au dat românilor de furcă: virușii și legile.

Dacă despre viruși nu este nevoie de o explicație specială, legile speciale impuse de condițiile speciale au dat multă bătaie de cap românilor din cauza amenzilor pe care ei le-au primit de la autorități.

Au fost și mulți care au contestat aceste amenzi în instanță. Este adevarat că în perioada stării de urgență s-au aplicat aproximativ 300.000 de amenzi, raportate la legislația specială și la contiile speciale impuse de curtea de urgență.

Curtea Constituțională a emis Decizia 152/6.05 prin care a declarat ca fiind neconstituțională Ordonanța 34/2020, prin care s-au instituit amenzi mai aspre. Potrivit Constituției, deciziile Curții Constituționale sunt obligatorii din momentul publicării lor în Monitorul Oficial.

De aici și o mare nedumerire pentru unii care s-au întrebat dacă pot contesta aceste amenzi. Până unde sunt efectele deciziei?

Însă din momentul publicării deciziei respective în Monitorul Oficial, amenzile respective puteau fi contestate. Aceasta era posibil deoarece se aplicau și efectele Ordonanței 2/2001 care reglementează regimul contravențiilor și a sancțiunilor contravenționale aplicate. Potrivit acesteia, orice amendă sau măsură contravențională poate fi contestată în termen de 15 zile.

La un calcul simplu se poate vedea că termenul de contestare a expirat. Cei care însă au primit amenzi și nu au contestat amenzile în termen, acestea vor trebui plătite. Se calculează ziua în care a fost emisă amenda și se numără 15 zile fără zilele lucrătoare.

Măsurile care s-au luat în starea de urgență au fost potrivite cu contextul periculos al pandemiei de COVID-19, în timpul căreia au fost emise. Ce-i drept, nimeni din generațiile care sunt acum active nu a mai trecut printr-o pandemie.

Ceea ce nu este contstat în termen înseamnă că este acceptat. Mai este și soluțța repunerii în termen.

Ce-i drept, se vehiculează și anularea acestor amenzi pentru a nu se aglomera instanțele care și așa sunt foarte ocupate și din cauza mai multor procese amânate. Nu se poate pune problema anulării amenzilor fiind vorba de contravenții care se soluționează într-un timp foarte scurt.

O altă controversă este legată de acel registru cu datele clienților la restaurante și terase. Unii clienți nu sunt de acord cu aceasta procedură deoarece spun că este vorba de datele lor personale.

Așa se procedează si când clientii rezervă o masă la un restaurant oarecare, însă în contextul actual, când funcționarea localului respectiv este conditionata de astfel de masuri, în mod legal datele respective sunt folosite doar în cazul în care ar fi nevoie de o ancheta epidemiologică.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.