Dr. Monica Mustață, Medic Specialist Epidemilogie: ”Apa nu reprezintă un pericol, fie ea a mării sau din piscine”
Articol de , 4 iunie 2020, 12:04
Multe măsuri de relaxare au fost deja implementate, se încearcă o reintrare în normal. Vine perioada de vacanță, s-au deschis terasele. Cum ne protejăm în continuare, de ce trebuie să respectăm anumite măsuri precum distanțarea socială, au aflat Marius și Alex de la Dr. Monica Mustață, Medic Specialist Epidemiologie, în matinalul BeFm DeDimineata și live pe Facebook-ul București Fm, via Skype.
Dr. Monica Mustață spune că situația de față ”E o probă vizibilă. Un epidemiolog se lovește de multe evenimente, dar care nu sunt atât de mediatizate și de aceea se spune că acum avem o probă practică. E o provocare pentru întreg sistemul sanitar. Nu cred că cineva a mai trăit o astfel de pandemie, cu așa măsuri drastice.”
Întrebată de valul doi, medicul explică: ”Majoritatea experților în sănătate publică vorbesc de acest val doi. Eu consider că încă nu a trecut valul 1, chiar dacă putem spune că suntem pe o pantă descendentă și vara asta vom fi mai relaxați. Dacă va apărea valul 2, nu va mai apărea cu aceeași putere. Cred că e un pic prea devreme să vorbim de acest lucru. E un virus nou: nu știm impactul, sezonalitatea, etc. Astea se stabilesc după ani de zile de observare a infecțiilor în rândul populațiilor. Ce mă îngrijorează e suprapunerea cu virusul gripal, care începe în sezonul rece. Aunci când virusurile găsesc o imunitate mai scăzută, au tendița de a acționa în gașcă. Virusul gripal ar putea ataca împreună cu acest virus nou.”
”Să putem utiliza un vaccin în populație, e nevoie de 10-12 ani de zile. Orice vaccin trece prin anumite faze care urmăresc siguranța vaccinului, eficacitatea, etc. Cred că pentru niciun alt virus nu s-au făcut eforturi supraomenești să se găsească un vaccin. Cred că va dura totuși până vom avea un vaccin conturat.”
Medicul specialist epidemiolog, Monica Mustață a opinat și legat de măștile de protecție. ”Măștile au anumite norme pe care trebuie să le respecte. Ideea este că ele au ca target să fie folosite în sistemul medical și trebuie să fie conforme. Acolo nu ne jucăm. Când vine vorba de măști purtate în public: virusul se transmite prin picăturile eliminate atunci când vorbim, tușim, etc., deci măștile improvizate ar trebui să aibă undeva la 7 straturi ca să ne ofere o protecție. Dar, nu e o tragedie dacă nu avem toate cele 7 straturi. E bine să ne acoperim gura și nasul în locuri închise, că acolo e riscul cel mai mare de tansmitere.”
Dr. Monica Mustață a răspuns și legat de dilemele tramsiterii Coronavirus la plajă. ”Apa nu reprezintă un pericol, fie ea a mării sau din piscine. Nu a fost demonstrată transmiterea. La apa mării e vorba de salinitate, de acțiunea razelor UV și de curenții care există în mare și care dispersează virusul și atunci pericolul e minim. Dacă stăm de vorbă nas în nas în mare, asta nu… Și în apă trebuie să păstrăm distanțarea socială. Cred că distanțarea socială e cea mai importantă măsură de aplicat. Apa din piscine e clorinată, inactivează virusul deci e OK.”
Referitor la studiul conform căruia persoanele asimptomatice nu transmit virusul, medicul spune: ”Cunosc datele acestui studiu. Într-adevăr, riscul de transmitere de la persoane asimptomatice e destul de mic. Nu aș spune că e zero, trebuie să studiem problema. Aș trage un semnal de alarmă, în cazul persoanelor care au totuși o simptomatologie dar una care nu e supărătoare – ei sunt simptomatici dar nu iau în seamă o mică tuse într-o zi și atunci ei pot transmite. Riscul cel mai mare e la persoanele care sunt simptomatice. Asimtomatic înseamnă că ai infecția, dar nu ai absolut niciun simptom, adică nimic din ceea ce este carcteristic acestei boli.”
Vezi aici arhiva emisiunii ”BeFM de Dimineata!”