„David și Goliat” – o carte despre forța nebănuită a celor lipsiți de putere!
Articol de cristina.toma, 5 iunie 2020, 19:03
Dacă atunci când vă comparați cu alții, rămâneți mai mereu cu o umbră de tristețe numărându-vă dezavantajele și defectele, atunci nu ar trebui să lăsați necitită cartea „David și Goliat ”, scrisă de Malcom Gladwell și apărută în traducere românească la editura Publica.
Gladwell pornește de la episodul biblic al luptei tânărului David, încă un păstor, pe atunci înarmat doar cu o praștie, și înaltul și masivul și, mai ales foarte bine înarmatul, Goliat.
Autorul descrie și analizează armele dar și dezavantajele fiecăruia. David este tânăr, lipsit de experiență pe câmpul de luptă și aproape neînarmat. Nu are decât o praștie și o bâtă, dar are experiență în a-și apăra turma, este sprinten și probabil a trebuit să se lupte cu animale mari.
Goliat este foarte înalt, are armură, are arme puternice, croite pe măsura sa și, mai ales, are un scut foarte solid cărat de un scutier care îl urmează venind în urma lui Goliat. Însă se vad și dezavantajele.
Armura lui Goliat este prea grea și total dezavantajoasă într-o zi călduroasă, nu își poate căra singur scutul și după cum se miră „Ce sunt eu, câine? Să vii cu bâte înaintea mea?” se pare că are probleme serioase cu vederea deoarece tânărul David nu are decât o singură bâtă și o singură praștie. Muniția pentru armă este doar o piatră de pe jos. Cu toate acestea, câștigă. Goliat își va pierde viața căzând secerat la pământ de piatra aruncată de praștia lui David.
Însă noi știm povestea, fie că am citit-o de mai multe ori în diferite viariante, analizată în zeci de feluri sau am văzut filmul. Ce mai putem învăța despre asta?
De fapt, prin această carte, Malcom Gladwelll a dorit să ne arate ce se întâmplă atunci când oamenii obișnuiți dau piept cu giganții. Prin giganți el întelege adversarii puternici de orice fel, de la armate, oameni care par a avea totul de partea lor și până la boală, dizabilitate, nenorocul de a fi născut într-un mediu ostil care generează vulnerabilitate.
Astfel, în toate cele nouă capitole ale cărții ne sunt prezentate destinele unor oameni, mai mult sau mai puțin celebrii, care au răzbit și au ieșit victorioși din încercările vieții, deși pentru mulți erau niște outsideri care nu păreau sortiți decât eșecului.
Astfel,un matematician își asumă antrenarea unei echipe sportive de la liceul de unde învăța fiica sa, deși nu jucase niciodată baseball ci… doar citise despre el. Și culmea, fetele câștigă campionatul în fața unor adversare bine antrenate.
O tânără profesoară reușește să obțină rezultate remarcabile cu cea mai numeroasă clasă dintr-o școală, unde se credea că performanța academică este invers proporțională cu numărul de elevi din clasă.
Tot din această carte aflăm de ce este mai important să alegi o universitate ce încurajează creativitatea decât una de tradiție cu un prestigiu special.
Un tânăr dintr-o familie de emigranți, sărac și care este nevoit să obțină totul aproape numai prin violență, în copilărie mulți gândindu-se că va sfârși devreme și rău, ajunge o somitate în medicină, și cum un copil dislexic dezvoltă o memorie peste medie și ajunge să creeze un adevărat imperiu financiar.
Lista ar mai putea continua, dar vă las pe dumneavoatră să descoperiți tâlcul fiecărui capitol al cărții lui Malcom Gladwell. Acest lucru nu va fi greu deoarece „David și Goliat” este scrisă într-un stil accesibil, anedotic, aerisit și captivant, ceea ce vă va face să nu o lăsați din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.