Cinema, evenimente online de astăzi, 8 iunie

* De astăzi până pe 21 iunie, cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Filmului European (FFE) se vede de acasă întrucât, din cauza pandemiei, se mută din sălile de cinema în spaţiul online şi oferă acces gratuit pe două platforme. Programul cuprinde 2 componente: 18 scurtmetraje realizate, cu sprijinul financiar al Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi al Institutului Cultural Român, de 21 de regizori români în izolare, grupate sub titlul Cinem@casa şi EUShorts – o selecţie de scurtmetraje europene propusă de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii. Se adaugă dialoguri live cu realizatorii filmelor din secţiunea Cinem@casa, moderate de critici de film. Până pe 16 iunie pe site-ul FFE puteţi viziona o parte din filmele regizorilor români, prezentate câte unul pe zi, în cursul săptămânii şi câte 2 în week-end. Lista acestor filme şi mai multe informaţii despre ele şi realizatorii lor găsiţi aici. Astăzi este prezentat scurtmetrajul lui Radu Jude „Stimaţi oameni de cultură”. Ca şi în anii trecuţi, cinefilii vor putea vota filmul preferat, iar filmului care va aduna cele mai multe voturi i se va acorda, la sfârşitul Festivalului, Premiul Publicului, unul onorific, de popularitate.

* Cinema Arta din Cluj-Napoca postează de astăzi, pe platforma Eventbook, filmul documentar câştigător al premiului Emmy „Colorblind: Rethinking Race”, realizat în 2012 de Barbara E. Allen, care examinează rasismul instituţional din America în sănătate, bunăstare, educaţie şi sistemul justiţiar. Filmul este vorbit în limba engleză şi este disponibil gratuit fără subtitrare pe toată durata săptămânii.

* Documentary Mondays vă propune să vizionaţi astăzi, gratuit, pe platforma de streaming Dafilms.com, pentru care e necesar să vă creaţi un cont, filmul „My Name is Hungry Buffalo” de Pavel Jurda, ce spune povestea lui Jan, căruia îi plac cowboy-ii, este orb şi pe cale să îşi piardă şi auzul. Documentarul îl urmăreşte pe acesta în drumul său prin America, pentru a-l vizita pe şeful tribului Navajo care doreşte să îi facă un ritual menit să-i ajute auzul. Vizionarea va fi urmată de o sesiune Q&A cu realizatorul documentarului pe pagina de Facebook şi pe site-ul ale Centrului Ceh, pentru care vă puteţi înregistra aici.

* Nu uitaţi nici de cea de-a 22-a ediţie, excepţională şi gratuită, a Festivalului Très Court ce se derulează până pe 14 iunie pe www.trescourt.com şi vă permite să descoperiţi 120 de filme noi, foarte concise (maxim 4 minute), dar pline de talent, grupate în secţiuni. Filmele competiţiei internaţionale din acest an vorbesc cu umor sau cu sensibilitate despre singurătate şi incertitudine, despre ecologie şi pericolul încălzirii globale, despre îndrăgostiri, despărţiri şi relaţii virtuale. Nu mai puţin interesante sunt însă şi celelalte secţiuni tematice: Paroles de femmes – filme feminine şi feministe, Familiale – selecţia pentru copiii, selecţia franceză sau Trash&Glam – selecţia de filme decadente prezentată pentru prima dată publicului român.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.