Muzică, Operă şi alte evenimente online de astăzi, 8 iunie
Articol de , 8 iunie 2020, 16:13
MUZICĂ
* Karanténestek / Recitalurile pe vremea carantinei continuă online pe site-ul: Budapest Festival Orchestra, unde, de la ora 20:45, sunt difuzate: Divertisment în Sol pentru vioară, violă şi contrabas de Johann Baptist Vaňhal, Cvintet cu corn în Mi bemol de Wolfgang Amadeus Mozart, Trei miniaturi de Anthony Plog şi Cvintet pentru instrumente de suflat din lemn de Endre Szervánszky.
* Până pe 11 iunie, pe https://www.festivalenescu.ro/festivalul-si-concursul-enescu-in-casa-ta/ este postată înregistrarea concertului susţinut la Ateneul Român de Orchestra Barocă din Freiburg şi Zürcher Sing-Akademie sub bagheta dirijorului René Jacobs, având în program Missa Solemnis în Re de Ludwig van Beethoven. Solişti: Polina Pastirchack – soprană, Sophie Harmsen – alto, Nikolaus Pfannkuch – tenor, Johannes Weisser – bas.
OPERĂ
* Pe site-ul Operei de Stat din Viena, de la ora 18:00 puteţi viziona înregistrarea reprezentaţiei din 13 mai 2016 cu opera „Boris Godunov”, de Modest Musorgski, în montarea lui Yannis Kokkos. Cu: René Pape, Margaret Plummer, Aida Garifullina, Zoryana Kushpler, Norbert Ernst, David Pershall, Kurt Rydl, Marian Talaba, Ryan Speedo Green. Dirijor: Marko Letonja.
* Opera Naţională Bucureşti transmite, de la ora 18:30, pe site-ul său şi pe pagina de Facebook a instituţiei, înregistrarea reprezentaţiei din 3 mai 2018 cu opera „Carmen” de Georges Bizet, în regia Marinei Emandi Tiron. Libretul: Henri Meilhac şi Ludovic Halévy, după o nuvelă de Prosper Mérimée. În distribuţie: Mihaela Işpan, Alin Stoica, Mihaela Stanciu, Daniel Pop, Andreea Novac, Sorana Negrea, Lucian Corchiş, Valentin Racoveanu, Filip Panait, Daniel Filipescu. Dirijor: Vlad Conta. Cu participarea Corului şi Ansamblului de Balet ale instituţiei.
* De astăzi, de la ora 21:30, până pe 14 iunie, Opera Naţională din Paris difuzează pe site-ul ei, opera „La Bohème” de Giacomo Puccini, pusă în scenă de Gustavo Dudamel, cu: Nicole Car, Atalla Ayan, Alessio Arduini, Aida Garifullina, Artur Ruciński, Roberto Tagliavini. Dirijor: Claus Guth.
ALTE EVENIMENTE
* Institutul Balassi din Bucureşti vă invită, de la ora 18:00, pe site-ul său, la o nouă ediţie de “Artist talk”, în care este prezentat proiectul literar şi de artă vizuală „ABC 80”, un abecedar alternativ inspirat de perioada anilor ’80, realizat de Márton Evelin şi Cătălina Nistor. Fiecare literă şi textul ce o însoţeşte în acest abecedar aduce aminte de ceva reprezentativ din acea perioadă: uniformele de pionieri şi şoimii patriei; Dacia – maşina de nădejde ce putea fi reparată oricând, oriunde şi chiar la orice oră; vacanţele la malul mării; magnetofoanele Kashtan, care erau considerate un fel de comoară, inima oricărui chef de pe vremuri, radioul, »poartă« spre alte lumi, pe care vag le înţelegeam pe atunci, ceasurile cu cuc, care cântau în aproape oricare hol, cântarul din alimentară, care de cele mai multe ori nu prea avea ce să cântărească, jocurile pe care le jucam în familie sau cu prietenii, lampa cu petrol nelipsită din multe gospodării, sifonul cu patron, şotronul desenat în faţa blocului, tricicleta şi Pegasul mult râvnit.
* Emisiunea live online „Din vorbă-n vorbă” cu Dana şi Liviu Pancu, vă aduce, de la ora 20:00, poveşti live cu doi actori ai Companiei „Liviu Rebreanu” a Teatrului Naţional Târgu-Mureş, pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/tntgm/ a acesteia.
* Seria interviurilor InspiraTIFF a Festivalului Internaţional de Film Transilvania continuă pe platforma de streaming https://unlimited.tiff.ro/ cu dialogul dintre Bogdan Dumitru, şeful echipei care a creat antivirusul Bitdefender, şi jurnalistul Mihnea Măruţă accesibil gratuit de oriunde din lume, tot de la ora 20.00. Cei doi discută despre cum arată războaiele nevăzute din mediul online, scenariile unei pandemii informatice, ce se întâmplă când te uiţi la un film piratat şi cum ar putea arăta un proiect de ţară construit în jurul tehnologiei.