Alexandru Darie și ”Coriolanus”, pe scena ”Bulandra” online
Articol de andreiabarsanbfm, 9 iunie 2020, 14:37
Teatrul Municipal ”Lucia Sturdza Bulandra” dedică săptămâna 8-14 iunie regizorului și celui care i-a fost director timp de 17 ani, Alexandru Darie. Cu această ocazie, vor fi postate fotografii, cronici, gânduri ale omului de teatru Alexandru Darie și ale celor cu care a lucrat de-a lungul anilor.
De asemenea, duminică, 14 iunie, ora 19.00, Teatrul difuzează online, pe pagina oficială de facebook și pe site, producția manifest ”Coriolanus” de William Shakespeare, ultima montare a regizorului. Spectacolul este obținut prin colaborare cu Societatea Română de Televiziune și, pentru a marca ziua în care regretatul Alexandru Darie ar fi împlinit 61 de ani, va fi difuzat în același timp de cele două instituții.
Regizorul Alexandru Darie, Ducu, cum îi spuneau toți, își începea drumul la ”Bulandra” în anul 1992, cu spectacolul ”Mephisto” de Horia Gârbea. Se bucura de primul succes, aici, cu ”Poveste de iarnă” de William Shakespeare. Spectacolul a avut premiera în anul 1994, în cadrul celei de-a III-a ediții a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa și s-a jucat la Piccolo Teatro din Milano. Cu această producție, Teatrul Bulandra, regizorul și actorii au fost nominalizați în anul 1995 la cinci premii UNITER pentru: cea mai bună regie, cel mai bun spectacol, cel mai bun actor, cea mai bună actriță și cea mai bună scenografie, iar Asociația Internațională a Criticilor de Teatru i-a acordat premiile pentru cel mai bun spectacol al anului și cel mai bun actor în rol principal.
Au urmat ”Trei surori” de A.P. Cehov, pentru care a primit Premiul UNITER, și alte zece spectacole pe texte clasice, contemporane, muzicale și de operă. A fost directorul Teatrului ”Bulandra” din anul 2002 până în anul 2019, când s-a stins din viață.
”Coriolanus” pune în prim plan lupta pentru putere a personajului principal, precum şi sfârşitul tragic al acestuia, pe altarul ambiţiei şi al grandomaniei.
”Este necesar în România să se revină la teatrul politic, pentru că nu este numai o formă de protest, ci și o formă de conştientizare a ceea ce ni se întâmplă. E un adevăr aparent banal pe lângă care trecem, când vorbim de teatru sau de Shakespeare, că teatrul e oglinda vremurilor. Iată că e o oglindă destul de mare și de precisă”, afirma Alexandru Darie.
Spectacolul are o distribuție de 70 de actori. Îi amintim pe: Şerban Pavlu, Radu Amzulescu, Ana Ioana Macaria, Dan Bădărău, Camelia Maxim, Simona Pop, Ionel Mihăilescu, Gheorghe Ifrim, Romeo Pop, Antoaneta Cojocaru, Constantin Dogioiu, Elias Ferkin.