Cinema, Muzică şi Operă, evenimente online de astăzi, 9 iunie

CINEMA

* Începută de ieri, în varianta online, cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Filmului European (FFE) vă propune astăzi încă un scurtmetraj din secţiunea Cinem@casa ce cuprinde 18 scurtmetraje realizate, cu sprijinul financiar al Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi al Institutului Cultural Român, de 21 de regizori români în izolare. Pe site-ul FFE astăzi puteţi viziona: „Sunt aici” de Alina Manolache. Ca şi în anii trecuţi, cinefilii vor putea vota filmul preferat, iar scurtmetrajului care va aduna cele mai multe voturi i se va acorda, la sfârşitul Festivalului, Premiul Publicului, unul onorific, de popularitate.

* Cea de-a 22-a ediţie, excepţională şi gratuită, a Festivalului Très Court se derulează până pe 14 iunie pe www.trescourt.com şi vă permite să descoperiţi 120 de filme noi, foarte concise (maxim 4 minute), dar pline de talent, grupate în secţiuni. Astă-seară, de la ora 21.00 puteţi asista la difuzarea în direct a competiţiei internaţionale, urmată de o e-ceremonie de acordare a premiilor cu participarea, de la distanţă, a juriului prezidat de regizorul Jan Kounen şi a echipelor filmelor din concurs, scurtmetraje care în acest an vorbesc cu umor sau cu sensibilitate despre singurătate şi incertitudine, despre ecologie şi pericolul încălzirii globale, despre îndrăgostiri, despărţiri şi relaţii virtuale.

* În fiecare zi de marţi din luna iunie, Institutul Cervantes oferă cinefililor gratuit, pe contul său de Vimeo, scurtmetraje latino-americane selecţionate la ediţiile din 2018 şi 2019 ale Festivalului Internaţional de Film de la Huesca. Azi, de la ora 21:00 este postat filmul mexican „Fuego olímpico / Flacăra olimpică” de Ricardo Soto, care a afirmat: „A fost important să facem o reinterpretare (a evenimentelor teribile din ’68 în Mexic), o metaforă, pentru a da o voce care să unească toate vocile care au luptat pentru libertăţile lor de-a lungul istoriei.” Filmul este disponibil 48 de ore, începând cu ora postării sale.

* Pe lângă filmul documentar câştigător al premiului Emmy „Colorblind: Rethinking Race” realizat în 2012 de Barbara E. Allen, care examinează rasismul instituţional din America în sănătate, bunăstare, educaţi şi sistemul justiţiar, ce poate fi vizionat gratuit, însă fără subtitrare, Cinema Arta din Cluj-Napoca postează astăzi, între orele 19: -24:00, pe platforma Eventbook, încă un documentar: „Fuocoammare / Foc pe mare” realizat în 2016 de Gianfranco Rosi care a petrecut luni de zile pe insula Lampedusa, explorând istoria, cultura şi realităţile curente cu care se confruntă cei 6000 de localnici ai ei şi concentrându-se pe Samuele, un băiat de 12 ani a cărui viaţă pendulează între vânatul cu praştia pe uscat şi cultura maritimă a unui vechi port acum schimbat de sutele de migranţi şi refugiaţi din Africa şi Orientul Mijlociu care vin în el săptămânal.

MUZICĂ

* Institutul Balassi, vă invită, de la ora 18:00, la episodul zece al Concertelor de marţi ce are în program următoarele lucrări interpretate de laureaţi ai Festivalului anual al Muzicii Maghiare, dar şi de profesorii lor: „Cum plânge lebăda albă” – lieduri de Csíky Boldizsár pe cântece din sec. XVII cu Borsos Edith şi Horváth Edit, Contrapunctus nr. 8 A 3 din „Arta fugii” de Johann Sebastian Bach în interpretarea formaţiei de muzică veche Musica Rediviva, Giocco-Grottesco III de Makkai Gyöngyvér cu Kozma Éva, Ábrám Zsuzsanna şi Barabás Boróka, „Înainte de toate” – Preludiu de acelaşi compozitor cântat de Elida-Elena Tîrţopan, Sonată pentru flaut şi chitară interpretată de Ion Bogdan Ştefănescu şi Maxim Belciug şi Suită transilvană de Ioan Dobrinescu cântată de Sonia Vulturar şi Teodora Buia.

* Karanténestek / Recitalurile pe vremea carantinei continuă online pe site-ul: Budapest Festival Orchestra, unde, de la ora 20:45, sunt difuzate: Sonata IV a cinque în do de Heinrich Ignaz Franz Biber, Divertisment (Cassation) în Sol de Joseph Haydn, „Au vol d’oiseau” de Ernesto Köhler, Sonata nr. 3 în Do de Gioachino Rossini, Cântec şi Intermezzo din opera folk „Háry János” de Zoltán Kodály şi Muzică populară din Szászcsávás.

* Până pe 11 iunie, pe https://www.festivalenescu.ro/festivalul-si-concursul-enescu-in-casa-ta/ este postată înregistrarea concertului susţinut la Ateneul Român de Orchestra Barocă din Freiburg şi Zürcher Sing-Akademie sub bagheta dirijorului René Jacobs, având în program Missa Solemnis în Re de Ludwig van Beethoven. Solişti: Polina Pastirchack – soprană, Sophie Harmsen – alto, Nikolaus Pfannkuch – tenor, Johannes Weisser – bas.

OPERĂ

* Pe site-ul Operei de Stat din Viena, deseară au loc două evenimente:

– de la ora 18:00 puteţi viziona înregistrarea reprezentaţiei din 28 martie 2015 cu opera „Aida” de Giuseppe Verdi în montarea lui Nicolas Joël, cu: Sondra Radvanovsky, Jorge de León, Ryan Speedo Green, Luciana D’Intino, Sorin Coliban, Franco Vassallo, Jinxu Xiahou, Olga Bezsmertna; Dirijor: Philippe Auguin;

– de la ora 21:30, The Ensemble prezintă live Mozart: „Un’Aura Amorosa”

* Până pe 14 iunie, Opera Naţională din Paris difuzează pe site-ul ei, opera „La Bohème” de Giacomo Puccini, pusă în scenă de Gustavo Dudamel, cu: Nicole Car, Atalla Ayan, Alessio Arduini, Aida Garifullina, Artur Ruciński, Roberto Tagliavini. Dirijor: Claus Guth.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.