Marina Samoilă și Alex Dona: ”Odată ce începi să știi cât mai multe lucruri despre crame, poți face diferența între etichete, soiuri și regiuni”
Articol de , 9 iunie 2020, 10:55
Statisticile spun că în perioda de lockdown consumul de vin a crescut. Cât e de adevărat, cum alegi un vin bun, cum se poziționează România în piața vinurilor, au aflat Marius și Alex de la Marina Samoilă (somelier) și Alex Dona (desprevin.ro) în #BeFm #DeDimineata și live pe Facebook-ul București Fm, via Skype.
”Am vorbit cu foarte mulți jucători mai vechi și mai mari în piață și au spus că s-a constatat o creștere a consumului în perioada asta”, spune Alex Dona. ”Eu cred că a crescut consumul de vin în ideea că oamenii nu au mai ieșit ca înainte. Iar acasă, chiar dacă făceai home working, nu mai trebuia să conduci și la prânz îți puteai pune un pahar de vin. Deci, da, cred că a crescut consumul”, punctează și Marina Samoilă.
Legat de sfaturile și selectiile pe care le fac ei pe site-ul creat, ei spun: ”Trebuie să ne creadă pe cuvânt că selecțiile pe care le facem noi pe site sunt dintre cele mai bune. În perioada aceasta a avut loc și singurul mare concurs international, primul din lume ținut online. Multe dintre vinurile selectate de Marina au fost premiate cu aur și argint. Site-ul www.desprevin.ro e un proiect gândit de astă toamnă. Faptul că l-am lansat în pandemie s-a întâmplat pentru că ne-am focusat mai mult pe el. Noi propunem un tur virtual la crame. Ai selecțiile făcute de Marina, interviuri cu oamenii de acolo. Simulăm cât mai bine prin online ce se întâmplă la o cramă, dacă o vizitezi.”
Somelierul Marina Samoilă a explicat cât contează eticheta și sticla pentru alegerea unui vin: ”Momentul în care vezi vinul la raft, eticheta e cea care atrage atenția, apoi numele cramei de care ai auzit. Ambalajul atrage în primul rând, dar odată ce începi să bei conștient și știi cât mai multe lucruri despre crame, poți face diferența între etichete, soiuri și regiuni. Nu mai suntem în perioada în care lichidul din sticlă să fie chiar atât de nebăut, doar ca omul poate să aibă alte așteptări și vinul sp fie diferit de așteptările sale.”
Alex Dona spune că în România ”Cifrele zic că sunt 600 de crame din care 300 au etichete proprii. Față de Franța, Italia suntem mici. Eu mă aștept să mai apară. Sunt o grămadă de restaurante care își fac etichete proprii.”
Vezi aici arhiva emisiunii ”BeFM de Dimineata!”