30 de ani de la Mineriadă! Klaus Iohannis depune coroane de flori în Piața Universității!
Articol de Sabina Lapadatescu, 11 iunie 2020, 17:55
Președintele Klaus Iohannis a depus, astăzi, coroane de flori la Monumentul dedicat Mineriadei din 13-15 iunie 1990 și la Monumentul „Kilometrul zero al democrației”, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la „Fenomenul Piața Universității” și Mineriada din 13-15 iunie 1990, anunță Administrația Prezidențială.
Ulterior, președintele a o înt avut o întâlnire cu reprezentanții comunității universitare din cadrul Universității din București, ocazie cu care a susținut o alocuțiune.
”Încă de la înființare, Universitatea din Bucuresti a contribuit la consolidarea statului românesc și la formarea elitelor sale. După Revoluție a devenit un reper național al luptei pentru libertate și democrație, odată cu fenomenul Piața Universității.
Doamnelor și domnilor, evenimentul de astăzi marchează istoria unui început. Abia ieșită de sub tirania comunistă, în România aveau loc acum trei decenii mișcări civice de amploare împotriva celor care, cu chipuri noi, dar cu apucături vechi, preluaseră puterea. Frustrarea și nemulțumirile oamenilor care invadau piețele centrale ale marilor orașe erau alimentate de noua conducere a statului, instalată în 1990, care s-a deghizat rapid în apărătoarea democrației și care promitea respectarea drepturilor și valorilor europene. Cei din stradă nu erau însă amnezici și nici nu puteau fi păcăliți ușor. Ei au observat imediat cum nomenclaturiști ai defunctului Partid Comunist au încercat să confiște tot ceea ce câstigaseră românii prin vărsare de sânge în decembrie ’89: dreptul la viața democratică autentică și reconectarea la valorile Europei regăsite”, a declarat șeful statului.
”Sacrificiile pe care le-au făcut miile de români ieșiți în stradă sunt fundamentul societății libere și europene de astăzi. Iar spiritul acestei prețioase moșteniri a fost reconfirmat în alegerile de anul trecut. Privind în urmă, pot spune fără ocolișuri că Piața Universității reprezintă un testament pe care trebuie să îl prețuim și să îl respectăm. Nu pot vorbi despre Fenomenul Piața Universității, fără să amintesc o restanță majoră a societății românești. Constat iarași, cu indignare, că dosarul „Mineriadei” trenează de 30 de ani. Vinovații pentru pierderile de vieți omenești și pentru cele peste 1.000 de victime sunt încă necunoscuți. Consider că este o rușine și o jignire profundă față de toți cei care au luptat cu mâinile goale pentru câștigarea libertății, față de urmașii acestora li față de întreaga societate. Justitia are obligația de a face lumină, după atât de mulți ani. Dreptatea nu este un moft, ci este, în acest caz, o urgență majoră. Fac, așadar, un apel la toți cei responsabili de soarta acestui dosar: faceți dreptate! Românii au nevoie de acest act de justiție, pentru odihna veșnică a celor uciși, pentru urmași, precum și pentru reconcilierea cu trecutul și garantarea unei societăți sănătoase pentru generațiile viitoare”, a mai spus Klaus Iohannis.
Pe 13 iunie se împlinesc 30 de ani de când minerii aduși din Valea Jiului au ajuns în Bucureşti şi au început violenţele împotriva demonstranţilor care ocupaseră Piaţa Universităţii. Potrivit datelor oficiale, în iunie 1990 și-au pierdut viața șase persoane, însă asociațiile victimelor mineriadelor spun că au murit peste 100 de oameni și alți 1.000 au fost răniți.
Totul a pornit de la decizia autorităţilor statului de a declanșa un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti. Aceștia protestau pașnic în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara.
Atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990. În atac au fost implicate, în mod ilegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.
Protestele anticomuniste maraton au durat 53 de zile, din aprilie până în iunie, când au fost reprimate de noua putere din România, cu ajutorul minerilor aduși din Valea Jiului în Capitală.
Dosarul Mineriadei, în care a fost inculpat și fostul președinte Ion Iliescu, a fost retrimis de instanța supremă, anul trecut, la Parchet, pentru a fi refăcut.