Cinema, evenimente online de astăzi, 12 iunie
Articol de , 12 iunie 2020, 16:35
* Cinemateca Online, organizată de Arhiva Naţională de Filme, vă propune şi în acest week-end 6 filme româneşti. Patru dintre aceste filme pot fi vizionate chiar astăzi până la ora 24:00 pe platforma Eventbook, de unde vă puteţi procura şi biletele necesare:
– drama psihologică de război „Pădurea spânzuraţilor”, adaptare după romanul omonim al lui Liviu Rebreanu regizată în 1965 de Liviu Ciulei, care şi joacă în film alături de: Victor Rebengiuc, Ştefan Ciubotăraşu, Ana Széles, Gina Patrichi, Emil Botta, Ion Caramitru, Mariana Mihuţ, György Kovács, András Csiky;
– drama psihologică „La Moara cu noroc”, adaptare după nuvela „Moara cu noroc” de Ioan Slavici regizată în 1957 de Victor Iliu, cu: Constantin Codrescu, Ioana Bulcă, Geo Barton, Colea Răutu, Marietta Rareş;
– „Un film cu o fată fermecătoare”, comedie regizată în 1967 de Lucian Bratu, în care Margareta Pâslaru interpretează pe Ruxandra, o tânără care a picat examenul la teatru, îşi foloseşte farmecul personal pentru a dovedi că poate fi actriţă;
– drama „Manasse”, adaptare după piesa omonimă de Ronetti-Roman regizată în 1925 de Jean Mihail, cu: Romald Bulfinski, Iosif Kamen, Maria Ciucurescu, Pepe Georgescu, Al. Finţi.
* Cu ocazia Zilei Naţionale a Rusiei, Centrul Rus pentru Ştiinţă şi Cultură prezintă, online, comedia „Ţarul Ivan Vasilievici îşi schimbă profesia”, în regia lui Leonid Gaidai, ce are la bază scrierea lui Mihail Bulgakov, pe care o puteţi viziona, de la ora 19:00, pe platforma http://www.twitch.tv/artvivaromania.
* Pe lângă filmul documentar câştigător al premiului Emmy „Colorblind: Rethinking Race” realizat în 2012 de Barbara E. Allen, care examinează rasismul instituţional din America în sănătate, bunăstare, educaţi şi sistemul justiţiar, ce poate fi vizionat gratuit, însă fără subtitrare, Cinema Arta din Cluj-Napoca postează astăzi, între orele 19:00 -24:00, pe platforma Eventbook, încă un documentar: „Fuocoammare / Foc pe mare” realizat în 2016 de Gianfranco Rosi care a petrecut luni de zile pe insula Lampedusa, explorând istoria, cultura şi realităţile curente cu care se confruntă cei 6000 de localnici ai ei şi concentrându-se pe Samuele, un băiat de 12 ani a cărui viaţă pendulează între vânatul cu praştia pe uscat şi cultura maritimă a unui vechi port acum schimbat de sutele de migranţi şi refugiaţi din Africa şi Orientul Mijlociu care vin în el săptămânal.
* Astra Film Festival postează, tot de la ora 19:00, pe site-ul şi pe pagina de Facebook ale sale, două scurtmetraje:
– „Prânzul de Duminică”, documentar observaţional de Dorottya Zurbó, care emoţionează prin relaţia apropiată şi încercările de a fi împreună ale lui Norbi, un băiat de 15 ani dus la un orfelinat, şi mama lui care locuieşte într-un adăpost pentru oamenii străzii;
– „Educaţie”, de Emi Buchwald, ce are în centru său învăţarea pe de rost a poeziei „Ştiinţă” a poetului Julian Tuwim, figură legendară a literaturii poloneze.
* Cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Filmului European (FFE) vă propune astăzi încă un scurtmetraj din secţiunea Cinem@casa pe site-ul său: „Ţinutul care nu doarme niciodată” de Andra Tarara şi David Schwartz.
* Intrăm în ultimele 3 zile ale celei de-a 22-a ediţii a Festivalului Très Court, ce se derulează pe www.trescourt.com. Filmele competiţiei internaţionale din acest an vorbesc cu umor sau cu sensibilitate despre singurătate şi incertitudine, despre ecologie şi pericolul încălzirii globale, despre îndrăgostiri, despărţiri şi relaţii virtuale. Nu mai puţin interesante sunt însă şi celelalte secţiuni tematice: Paroles de femmes – filme feminine şi feministe, Familiale – selecţia pentru copiii, selecţia franceză sau Trash&Glam – selecţia de filme decadente prezentată pentru prima dată publicului român. Ca în fiecare an, la sfârşitul vizionării, spectatorii vor putea vota cele 3 filme preferate din Competiţia internaţională. Premiul internaţional al publicului va fi acordat filmului care a obţinut cele mai multe voturi din întreaga lume.