Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește pomană!
Articol de Mircea Apostolescu, 12 iunie 2020, 11:54
Cerșetoria este un fenomen de care ne lovim, uneori la propriu, în fiecare zi. Desigur, există și oameni amărâți, bătrâni cu pensii ridicole, oameni care și-au pierdut job-urile sau care au probleme grave de sănătate și sunt obligați să apeleze la mila publică pentru medicamente, pentru a-și putea procura hrana zilnică etc.
Dar este la fel de sigur că există și „profesioniști” care aplică celebra școală de gândire din genialul film „Filantropica” cu Gheorghe Dinică: „Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește pomană”!
Pe Bulevardul Regina Elisabeta, o bătrânică stă gârbovită, așezată direct pe jos, pe trotuar. Sărmana femeie este îmbrăcată într-o pijama de spital pătată de sânge.
Pe asfaltul de acum fierbinte și-a pus lângă ea o pungă cu câteva nimicuri. Din timp în timp, tremură ușor și zice, așa, mai mult ca un oftat: „Fie-vă milă”!
Mulți trecători, căci biata bătrânică nu s-a oprit întâmplător acolo, zona este intens circulată pietonal, mulți se cutremură la vederea făpturii care cere un ban „să plece acasă”, zice ea.
Povestea e clasică, am mai auzit-o de nenumărate ori: tocmai a ieșit din spital și nu are bani să ajungă acasă. Și, pentru ca povestea să fie cât mai cutremurătoare, iată, operația nu a ieșit bine. Acolo unde ar fi trebuit să fie brațul, este o pată mare de sânge, fiindcă întregul braț a fost, pare-se, amputat. De fapt, când îți arunci privirea în grabă, îngrozit, brațul pare să fi fost mai degrabă smuls de către un crocodil…
De câte ori o persoană milostivă îi dă câte un bănuț, și sunt și destui cei care îi oferă câte o bancnotă, femeia își trage baticul mai pe frunte și scânceste, parcă: „Să vă dea Dumnezeu sănătate. Că tare-s bolnavă”.
Mușuroiul de bani crește destul de rapid în fața făpturii „bătute de soartă” ce „zace” pe trotuar, „mutilat”, cu sângele proaspăt pe pijamaua nenorocită cu care a fost „aruncată afară” dintr-un spital. Nu se știe din care.
Un rânjet parșiv al „bietei bătrânici” le-a atras atenția agenților de la Serviciul de Intervenții al Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București (DGPLCMB).
După ce i s-a lăsat în poală o hârtie albastră de 100 de lei, „amărâta” și-a schimbat chipul. Brusc, a trecut de la lacrimile de „durere” la o față mulțumită, cu o căutătură șireată și rea. Încet, încet, agenții de „Intervenții”, aflați în misiune de patrulare, au început să observe mișcările cerșetoarei. Apoi, cu tact, au dus persoana care apela la mila publică într-un loc unde să-și poată verifica bănuielile. Atunci a început schimbarea….
Prima dată, „bietei bătrâne” i-a apărut, ca prin minune, mâna. Brațul acela amputat, parcă smuls de un crocodil feroce, după care suspina că este abia amputată la spital.
În locul unde s-ar fi presupus că ar fi fost ciotul de mână, brațul îi era, de fapt, îndoit și lipit de torace, iar pijamaua nenorocită cu care „fusese aruncată din spital” era pătată cu vopsea roșie, ca să facă povestea mai zguduitoare.
Dar surprizele nu se opreau aici: cu mâna sănătoasă, „biata bătrânică” își trase baticul de pe cap. Gârbovita mamaie s-a vădit a fi, în fapt, un bărbat în vârstă de 27 de ani.
El stă de ceva vreme în București. A venit din provincie, așa cum spune, și nu și-a căutat de muncă pentru că s-a prins repede că cei mai mulți bani se pot obține cu o poveste tristă.
În două zile ar fi câștigat o pungă de bani, după propriile spuse. Ce o fi însemnat „o pungă de bani” nu se poate ști, dar polițiștii locali au găsit asupra lui 1.700 de lei.