Prima unitate mobila de terapie intensivă a ajuns în țară. Alte trei ajung astazi
Articol de arionmihaela, 12 iunie 2020, 13:23
COMUNICAT DE PRESĂ
O etapă importantă în creșterea rezilienței sistemului național de urgență se finalizează în aceste zile prin ajungerea în dotarea rezervei naționale de protecție civilă a patru unități mobile de terapie intensivă achiziționate cu sprijinul societății civile și a mediului de afaceri .
Inițiativa lansată de Fundația pentru SMURD, cu sprijinul Lidl România, de creare a unui prototip de unitate mobilă de terapie intensivă, s-a bucurat rapid, prin apelul lansat de Departamentul pentru Situații de Urgență de achiziționare a minim patru astfel de unități, de sprijinul unor actori importanți din mediul de afaceri și societatea civilă care s-au alăturat acestui demers prin achizitionarea altor 3 unități, din care două au fost achiziționate de Fundația Mereu Aproape și una de KMG Internațional(Rompetrol) împreună cu Crucea Roșie Română.
Prima astfel de unitate a ajuns deja în țară, iar ultimele 3 vor ajunge în cursul zilei de astăzi urmând să fie prezentate publicului larg în cadrul unui eveniment care va avea loc săptămâna viitoare.
Aceste unități cresc reziliența sistemului național de urgență intrând în dotarea rezervei naționale de protecție civilă. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care va primi în administrare, prin sponsorizare, aceste unități, le va distribui și plasa strategic la nivel național, pentru o reacție rapidă în caz de pandemii sau accidente colective și dezastre, acolo unde va fi nevoie de ele.
Fiind construite pe structura unui tir, fiecare din aceste unități mobile poate fi deplasată oriunde în țară, crescând astfel capacitatea de terapie intensivă acolo unde va fi cea mai mare nevoie, fie că este vorba de un spital fizic sau mobil (de tipul spitalelor de campanie ROL) și oferind îngrijire la cele mai înalte standarde pacienților în stare critică. Fiecare din unitățile mobile de terapie intensivă sunt dotate cu 12 paturi având, alături de gaze medicale, toate echipamentele necesare unei astfel de secții, respectiv ventilatoare, monitoare și injectomate.
Recepția și aducerea în țară a celor 4 unități de terapie intensivă s-a realizat prin eforturile unei echipe mixte din partea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și a Fundației pentru SMURD. Aceeași echipă, la solicitarea filialei de Cruce Roșie Suceava, a recepționat și adus în țară, odată cu ultimele 3 unități mobile, și unitatea mobilă de terapie intensivă achiziționată de aceștia, care ridică astfel la 5 numărul unor astfel de unități mobile existente în România.
Dr. Raed Arafat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, spune: „Acest tip de unitate de terapie intensivă este unic în România, folosirea ei dându-ne posibilitatea să îmbunătățim semnificativ evoluția pacienților cel mai grav afectați de infecția cu SARS–CoV–2 acolo unde capacitățile spitalelor fizice sunt depășite, dar și în orice alte situații cu un număr mare de victime care au nevoie de susținere avansată a funcțiilor vitale cum sunt accidentele colective cu număr mare de victime, pandemiile, dezastrele naturale sau industriale. Utilitatea unei astfel de soluții depășește granițele țării și contextul actual, putând fi, în egală măsură, parte a suportului acordat de țara noastră la nivel internațional, sub egida Mecanismului European de Protecție Civilă. Ne-a impresionat mobilizarea mediului de afaceri și a societății civile în sprijinirea demersurilor statului de dotare a rezervei naționale de protecție civilă cu patru astfel de unități. Le mulțumim tuturor pentru încrederea arătată care ne onorează și obligă, în egală măsură, să continuăm eforturile pentru asigurarea unor îngrijiri de cea mai înaltă calitate pacienților în stare critică”.