Cinema… acasă. Week-end no. 13
Articol de , 13 iunie 2020, 14:44 / actualizat: 13 iunie 2020, 16:30
* Cinemateca Online, organizată de Arhiva Naţională de Filme vă propune în intervalul orar 14:00-24:00 filme româneşti, pe platforma Eventbook, de unde vă puteţi procura şi biletele necesare.
˟ Astăzi puteţi viziona:
– drama psihologică de război „Pădurea spânzuraţilor”, adaptare după romanul omonim al lui Liviu Rebreanu regizată în 1965 de Liviu Ciulei, care şi joacă în film alături de: Victor Rebengiuc, Ştefan Ciubotăraşu, Ana Széles, Gina Patrichi, Emil Botta, Ion Caramitru, Mariana Mihuţ, György Kovács, András Csiky;
– drama „O vară de neuitat”, realizată în 1994 de Lucian Pintilie după capitolul „Salata” din romanul „Cronică de familie” de Petru Dumitriu cu Kristin Scott-Thomas, Claudiu Bleonţ, Marcel Iureş, Olga Tudorache,George Constantin, Răzvan Vasilescu;
– „Un film cu o fată fermecătoare”, comedie regizată în 1967 de Lucian Bratu, în care Margareta Pâslaru interpretează pe Ruxandra, o tânără care a picat examenul la teatru, îşi foloseşte farmecul personal pentru a dovedi că poate fi actriţă;
– drama „Gioconda fără surâs” filmul de debut în 1968 al regizoarei Malvina Urşianu, cu: Silvia Popovici, Ion Marinescu, Gheorghe Cozorici.
˟ Mâine, Duminică 14 iunie, pe lângă dramele „O vară de neuitat” şi „Gioconda fără surâs”, sunt postate încă două:
– „La Moara cu noroc”, adaptare după nuvela „Moara cu noroc” de Ioan Slavici regizată în 1957 de Victor Iliu, cu: Constantin Codrescu, Ioana Bulcă, Geo Barton, Colea Răutu, Marietta Rareş;
– „Manasse”, adaptare după piesa omonimă de Ronetti-Roman regizată în 1925 de Jean Mihail, cu: Romald Bulfinski, Iosif Kamen, Maria Ciucurescu, Pepe Georgescu, Al. Finţi.
* Pe lângă filmul documentar câştigător al premiului Emmy „Colorblind: Rethinking Race” realizat în 2012 de Barbara E. Allen, care examinează rasismul instituţional din America în sănătate, bunăstare, educaţi şi sistemul justiţiar, ce poate fi vizionat gratuit, însă fără subtitrare, Cinema Arta din Cluj-Napoca vă propune încă două filme pe platforma Eventbook:
– astăzi, comedia dramatică „Aferim!”, realizată de Radu Jude şi distinsă în 2015 cu Ursul de Aur la Berlinale în care Zapciul Costandin (Teodor Corban), însoţit de fiul său (Mihai Comanoiu), caută un rob (Cuzin Toma) în Ţara Românească a anului 1835;
– mâine, 14 iunie, thrillerul dramatic „Les Missérables / Mizerabilii”, premiat la Cannes şi nominalizat la Oscar, cu care cineastul francez de culoare Ladj Ly debutează în lungmetraj. Inspirat din revoltele anului 2005 din Paris, declanşate de moartea a doi tineri în timpul unui raid al forţelor de ordine, acest film-protest prezintă o perspectivă provocatoare a sărăciei şi violenţelor de la periferia Parisului, acţiunea fiind plasată în cartierul Montfermeil, suburbia muncitorească în care se desfăşoară şi povestea prezentată de Victor Hugo în romanul său cu acelaşi titlu, dar care este şi locul în care Ladj Ly a crescut şi sursă de inspiraţie în carieră.
* Cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Filmului European (FFE) vă propune patru scurtmetraje din secţiunea Cinem@casa pe site-ul său, câte două pe zi:
– astăzi, „Jurnal de cabină”- o scurtă explorare a spaţiului mental şi a celui cosmic, amândouă simulate printr-o cabină de proiecţie într-un cinematograf fără spectatori realizată de Sofia Iulia Nelega, şi „Ce să faci în casă?” – animaţie în care Matei Monoranu reface traseul nostru finit, din timpul pandemiei, ca un triunghi format de dormitor-bucătărie-baie and repeat;
– mâine, 14 iunie, „Elefant departe” – în care Teona Galgoţiu spune povestea unei extraterestre blocate pe Pământ din cauza pandemiei care trimite un raport către baza planetei de provenienţă, prin care îşi împărtăşeşte senzaţiile legate de oameni, vise şi copaci; şi „Atrii, ventricule” – animaţie de Laura Pop ce vă propune o radiografie a inimii sale în perioada carantinei.
* Pentru publicul tânăr, Astra Film Festival difuzează, pe site-ul şi pe pagina de Facebook ale sale, mâine, Duminică 14 iunie, de la ora 10:00, „George”, scurtmetraj realizat în 2014 de Alexandra Coca-Cozm, al cărui personaj titular trăieşte în Bucureşti şi îşi petrece timpul liber luând lecţii de pian şi exersând, iar pasiunea aceasta i-a adus şi bucuria de a fi invitat să cânte într-un concert cu trupa Voltaj. Membrii acesteia au fost impresionaţi de modul în care băiatul „pune suflet în tot ceea ce face“. George îşi imaginează culorile şi asociază notele muzicale cu stările sufleteşti. Deficienţa de vedere este compensată de un auz foarte dezvoltat, astfel că diferenţiază sunetele mai bine chiar decât muzicienii experimentaţi. Părinţii îi sunt mereu alături, povestindu-i despre fiecare obiect nou întâlnit şi pregătindu-l pentru o viaţă independentă, în care el să se descurce singur şi să îşi poată urma pasiunea pentru muzică.
* Sunt ultimele 2 zile ale celei de-a 22-a ediţie a Festivalului Très Court, ce se derulează www.trescourt.com. Filmele competiţiei internaţionale din acest an vorbesc cu umor sau cu sensibilitate despre singurătate şi incertitudine, despre ecologie şi pericolul încălzirii globale, despre îndrăgostiri, despărţiri şi relaţii virtuale. Nu mai puţin interesante sunt însă şi celelalte secţiuni tematice: Paroles de femmes – filme feminine şi feministe, Familiale – selecţia pentru copiii, selecţia franceză sau Trash&Glam – selecţia de filme decadente prezentată pentru prima dată publicului român. Ca în fiecare an, la sfârşitul vizionării, spectatorii vor putea vota cele 3 filme preferate din Competiţia internaţională. Premiul internaţional al publicului va fi acordat filmului care a obţinut cele mai multe voturi din întreaga lume.
* După ce a împlinit un an de existenţă Platforma de streaming a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, reduce gratuitatea la 0, filmele fiind disponibile doar abonaţilor. Inclusiv cele 2 din noul program Close-up Claude Chabrol disponibile din acest week-end:
– „La Cérémonie” (1995), un clasic al genului thriller, cu două actriţe formidabile, premiate la Veneţia, Sandrine Bonnaire şi Isabelle Huppert, care interpretează un duet bizar – o menajeră analfabetă şi o tânără rebelă ce se împrietenesc şi decid să se răzbune pe stăpânii bogaţi ai casei în care prima dintre ele s-a angajat;
– „Merci pour le chocolat” (2000), în care tot Isabelle Huppert este sarea şi piperul unei poveşti despre o familie burgheză elveţiană, peste care secretele nespuse se aştern ca un văl sufocant, actriţa interpretând pe soţia enigmatică, aparent binevoitoare, ce îi serveşte în fiecare seară ciocolată fiului ei vitreg.
Tot din acest week-end se adaugă colecţiei un titlu nou: „La delgada línea amarilla”, producţie Mexic 2016, film de debut cu alură de western al regizorului Celso R. García despre cinci bărbaţi angajaţi să picteze marcajele pe o şosea de 220 de km, în zonele rurale ale Mexicului. Timp suficient să traseze linii între bine şi rău, între râs şi disperare, între viaţă şi moarte. Drumul pe care-l desenează împreună le va schimba pentru totdeauna vieţile.
* Până la marea revedere cu publicul din acest an, programată în perioada 9-15 noiembrie, la Bucureşti, Festivalul Animest invită iubitorii de film de pretutindeni într-o călătorie virtuală prin lumea celor mai bune scurtmetraje de animaţie din istoria sa. Gratuit pe www.animest.ro este disponibil acum filmul „Life with Herman H. Rott”, de Chintis Lundgren, o producţie Animatsioonistuudio prezentată în ediţia din 2015 ce are ca personaj principal un şobolan punk care trăieşte singur într-un apartament dezordonat.