VIDEO: Traian Bădulescu (consultant în turism) – „Industria aviatică nu-și va reveni niciodată ca în perioada ante-pandemie”

Odată cu măsurile de relaxare, turismul începe cu pași mici o revitalizare. Despre țările considerate sigure pentru călătorii, despre turismul intern și cum vor reacționa oamenii la ideea de vacanțe în acest an, a aflat Alex de la Traian Bădulescu, consultant în turism, live în #BeFM #DeDimineață și prin Skype pe Facebook-ul București FM.

„Să nu uităm că sezonul începe mai ales în a doua parte a lui iunie. A fost pierdut vârful de 1 mai care aducea încasări mari. De Rusalii s-a deschis sezonul. Va fi un sezon mult mai greu, pentru că mulți turiști au multe temeri. Unii financiare, că se gândesc la o eventuală criză financiară care poate izbucni”, spune Traian Bădulescu.

Despre turismul intern, care ar putea fi prinicipala opțiune a anului 2020, consultantul în turism explică: „Până la urmă, România este principala destinație în mod general. Cei mai mulți petrec vacanțe în România – 9 milioane de români, iar în străinătate merg undeva la 3 milioane de români. Acum avem mai puține oportunități de outgoing. Cred că anul acesta turismul intern nu se va baza pe profit, dar problema e ce facem în toamnă. Ce facem cu turiștii străini care asigurau un grad mare de ocupare primăvara și toamna. Eu zic că ar fi bine să ne axăm pe atragerea turiștilor străini din țările vecine.”

Dacă vrei să afli cum explică tendința actuală de la nivel global, ce spune despre călătoria externă cu autocarele și avioanele, care sunt cele 2 categorii extreme de turiști, ce spune despre voucherele de vacanță, vezi VIDEO.

În opinia lui Traian Bădulescu, „destinațiile de bază vor fi, începand cu 15 iunie, România urmată de Grecia, Bulgaria, Croația, posibil și Turcia – oricum destinații apropiate. Eu recomanad să se călătorească, dar cu precauție.

România poate fi destinație turistică. Suntem o țară sigură și din punctul de vedere al sănătății și al siguranței cetățeanului. Avem un potențial turistic ridicat și ar fi păcat să nu profităm. Chiar dacă vom atrage mai puțini turiști, va conta dacă ieșim acum în prim-plan pentru anii viitori. Intrăm în memoria turiștilor.

Grecii, sunt sigur, au gândit în perspectivă. E drept că ei și trăiesc din turism, dar nici la noi nu e atât de mic venitul pe cât se spune. INS spune că turismul ne aduce 1,4 % în mod direct, dar o altă organizație de prestigiu – Consiliul Mondial al Turismului și Călătoriilor spune că aduce undeva la 4 %, deci nu e chiar atât de mic.

Aportul indirect al turismului nostru poate să depășească și 10%. În România intră sau tranzitează între 9 și 10 milioane în fiecare an. Deci e clar că toți lasă aici bani și trăiesc foarte bine și alte industrii. Dacă România nu ar mai avea deloc turism s-ar vedea repercursiuni economice. De aeroporturi nu profităm încă foarte mult. Nu avem încă multe legături, deși avem 17 aeroporturi internaționale. Dacă am avea și o rețea de autostrăzi, ar fi totul impecabil.”

Despre industria aviatică, Traian Bădulescu spune: „Industria aviatică nu-și va reveni niciodată ca în perioada ante-pandemie. De revenit total, poate în 2022. Eu cred că tarifele vor crește. Nu vor avea cum altfel. Pe moment vor fi multe oferte speciale, ca să reatragă pasagerii pentru a mai asigura un rulaj. Dar eu cred că, în timp, vor crește și se va ajunge la nivelul tarifelor de acum 10 ani. E posibil să asistăm la fuziuni. S-ar putea ca și în Europa să ajungem la maxim 10 companii.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.