Navi: ”Nu dorim să purtăm un război, ci să fim un partener de dialog pentru statul român”
Articol de , 16 iunie 2020, 11:11
În vremuri de pandemie, creativitatea artiștilor a dat naștere atât unor noi piese și albume, dar și unor inițiative menite să schimbe în bine breasla în care activează. Navi a povestit în matinalul #BeFm #DeDimineata, alături de Alex Minculescu, și live prin Skype pe Facebook-ul București Fm, despre o luptă intensă pentru drepturile artiștilor independenți, despre nunta în vremea pandemiei și viitoarele proiecte.
”Pandemia a fost interesantă pentru mine: am lucrat la album, m-am măritat, am făcut și luna de miere în carantină. Am început cu piesa nouă, care se numește «Universuri paralele». A fost lucrată cu mult spor și dragoste. E o poveste de dragoste, e un ce ar fi dacă?”, spune Navi.
”Or să fie două asociații: una pentru artiștii 100% independenți și una pentru cei care a trebuit să își ia un alt job. Pe partea legală, actele sunt în pregătire. Apoi vom face toate demersurile ca aceste două asociații să se poată uni într-un sindicat și vom încerca să obținem drepturi. Noi plătim taxe (33%), dar nu beneficiem de protecție socială, de șomaj, avem asigurare medicală pe sărite, nu e sigură nici situația pensiilor. Era nevoie și de un organism care să se ocupe și de drepturile noastre!”, a explicat artista.
Navi spune ca în România ”e o problemă foarte complexă: nu există o educație legată de drepturile civice. De mici creștem cu o rușine față de profesia noastră și atunci crești într-o chestie în care crezi că nu ești apreciat. A fost greu, pentru că sunt multe orgolii, poate interese în breasla asta, și a fost nevoie de un șoc precum pandemia ca să vedem că suntem singuri și statului român nu îi pasă de noi. Nu dorim să purtăm un război, ci să fim un partener de dialog pentru statul român. Nu ne dorim privilegii speciale, ci drepturi ca orice om care are un job. Să nu fim marginalizați. Ideea e să ne strângem cât mai mulți artiști. Îmi doresc să prind ziua în care un copil îi spune părintelui «vreau să fac muzică» și părintele nu îi spune «fă-te doctor, să nu mori de foame!»”