„Ploaia si noi…”
Articol de dianamatei, 16 iunie 2020, 15:04
Cantam melodia dar facem fata si ploilor cu care a venit vara. Fenomene meteo extreme, inundatii, vijelii… Asta ne asteapta cel putin pana la sfarsitul saptamanii. Inarmati cu umbrele si pelerine de ploaie, tinem piept eroic unei vremi, si unor vremuri, capricioase. Avem coduri si atentionari de vreme rea in fiecare zi.
Ne asteapta si altceva? „Trebuie sa ne obisnuim. Extremele vor fi normale in cateva decenii. Unele au devenit. De exemplu precipitatiile; sunt din ce in ce mai mari cantitativ. Avem alunecari de teren, inundatii rapide, foarte greu de gestionat. Avem si temperaturi mai mari, spune climatologul Roxana Bojariu. Ploile nu ne sperie insa cantitatea ei ne da de furca. Climatologul spune ca nu este ceva anormal la inceput de iunie insa este de comentat cata apa cade din…cer.”
Luna iunie este cea mai ploioasa din an. Incalzirea globala ne aduce o cantitate mai mare de precipitatii. Avem fenomene caracteristice sezonului cald dar mult mai intense. Exista si posibilitatea sa avem tornade. Insa pe masura ce inaintam in vara, nivelul si intensitatea lor scade. „Influenta noastra asupra a tot ceea ce se intampla in jurul nostru este majora. Izolarea din ultimele luni a dat un moment de respiro mediului inconjurator. Insa este primul pas. Trebuie sa ne regandim modul de a trai.”
„Nu avem economie verde. Nu folosim resursele responsabil. Acum trebuie repornite activitatile in sensul naturii. Prin reducerea activitatilor, s-au redus emisiile de gaze. Dar doar cu 7%. Insa nu este suficient sa ne inchidem in case. Sunt solutii de mobilitate urbana: lucratul de acasa, de exemplu. Invatam sa mancam si sa cumparam altfel, cu ingrediente altfel. Si astea reduc emisile„, crede specialistul.
Toata lumea se confrunta cu fenomene meteo extreme. Intram si noi in…” umea buna”? „Nu vom avea uragane dar furtunile vor fi mult mai puternice. Vom avea tornade mai frecvente, nu atat de puternice ca in Statele Unite. Evident vom avea valuri de caldura care vor veni cu aer poluat. Avem si inundatiile. Si asta pentru ca nu am pastrat padurile, ne golim muntii, iar apa pica de pe versanti pe sate si orase. Si inundatiile din marile aglomeratii urbane cresc pentru ca izolam cu astfalt, construim fara logica. Lucrurile se schimba nuantat de factorii locali”, precizeaza Bojariu.
Atunci ce facem noi pentru natura? Ca ce face ea pentru noi, pare ca nu mai este important. „Exista o strategie nationala la Ministerul Agriculturii. O astfel de strategie la nivel national trebuie preluata la nivel local, cu problemele specifice. Bucurestiul de exemplu nu are un plan pentru schimbarea climei. O capitala de asemenea anvergura si cu multe probleme”, atarge atentia climatologul.
Insa omul simplu nu poate face nimic singur, fara autoritati. Iar ele trebuie determinate de noi. „Baza societatii trebuie sa faca alegeri care sa mearga cu natura, nu impotriva ei. Sa se deplaseze cu biciclete, sa manance sanatos, sa faca economie la caldura…. Insa nu se poate fara autoritati. Oameni pot forta schimbarea in bine. Adica trebuie sa fie foarte atent cand isi alege reprezentatntii la nivel local si central. Si atunci vom trai… verde”, ne indeamna Roxana Bojariu. „Hai sa dam mana cu mana…” Iar Romania sa dea mana cu cercul select european care priveste atent aceasta problema.
„In Franta si Germania autoritatile sunt foarte preocupate la nivel politic. Nu mai vorbim despre tarile nordice. Acolo, de exemplu, energia eoliana functioneaza de mult timp. Planul verde european este un exemplu. E dificil intr-o Europa diversa, insa trebuie o voce comuna”, conchide Roxana Bojariu.
Ne-a explicat fenomele extreme de la noi si din lume astazi, „In Comunitate”, climatologul Roxana Bojariu.