VIDEO: Luciana Stanciu (istoric de artă și propietar Casă de licitații) și Alin Comșa (comisar de licitații) – „Colecționarul trebuie să își educe urmașii!”

Arta este una dintre cele mai frumoase forme de exprimare și un martor incontestabil în timp. În România începe să se dezvolte trend-ul colecționarilor de artă și, implicit, fenomenul licitațiilor.

Despre licitațiile online, despre colecționari și scopul unei case de licitații a aflat Alex Minculescu de la Luciana Stanciu, istoric de artă și propietar Casă de licitații, și Alin Comșa, comisar de licitații, în matinalul #BeFM #DeDimineață și live pe Facebook-ul București FM, via Skype.

Luciana Stanciu spune că și-a ales meseria și a devenit propietar de Casă de lictații întrucât „arta este o pasiune mai veche și mă trag dintr-o familie de colecționari. Am crescut în mediul acesta.”

Alin Comșa își explică profesia: „Comisarul caută ca, atunci când sunt mai mulți oameni care doresc acel obiect de artă, să ducă obiectul la valoarea sa reală din piață. Comisarul de licitație dă valoarea reală obiectului prin a-i pune pe oameni laolaltă și să înțeleagă valoarea la care se vinde.”

În perioada de lockdown, și acest business a trebuit să se reorienteze către activitatea online.

Despre noua tendință, cea a licitațiilor online, Luciana spune: „Sperăm ca acest tip de business să depășească orice granițe georgrafice prin platforma de vânzare online.”

Ca și om aflat singur în fața unei camere de filmat, care a înlocuit fizic publicul, Alin punctează: „Se simte destul de ciudat să vorbesc cu o cameră de filmat și să caut să creez un spectacol. Însă, o partea bună e că știu că în spate se află foarte mulți iubitori de artă, colecționari, curioși care vor să înțeleagă femomenul de artă. Nu s-ar fi gândit nimeni acum 10 ani că va deveni un business de sine stătător. Avantajul e că sunt oameni care nu pot veni fizic în Casa de licitații, iar asta e o mare deschidere. E de bine că vorbesc cu o cameră de luat vederi dar știu că sunt mulți oameni în spate care ne ascultă.”

Dacă vrei să afli cum se vinde mai bine – în sală sau online, dacă ajută anonimatul în cazul unei licitații, ce provocări are un propietar de Casă de licitații, cum se organizează o licitație, care e cel mai scump tablou vândut, ce înseamnă un record de autor, vezi VIDEO.

Alin Comșa mai punctează: „Odată cu online-ul au apărut noi colecționari, oameni care au început să fie interesați de artă. Deschiderea care vine odată cu mediul online i-a făcut să îndrăznească mai mult.”

Luciana Stanciu spune că la baza unei Case de licitații stă o echipă de experți avizați de Ministerul Culturii.

„Eu am devenit expert de artă acreditat de Ministerul Culturii, ca să vorbesc aceeași limbă cu experții. Noi luăm obiectele de artă și le punem în licitațiile viitoare după ce au trecut prin filtrul tuturor.”

Cum falsificatorii de artă nu sunt doar personaje de filme, Luciana Stanciu spune: „Se întâmplă adesea. Sunt cazuri când poate interveni și poliția sau se sesizează cineva din partea Casei de licitații sau a galeriei de artă. Vrem să educăm oamenii să nu mai cumpere de la negustorii de artă. Se întâmplă ca și artiștii contemporani să fie falsificați. De aceea, sfătuim colecționarul de artă să își facă temele. Când vrei să achiziționezi un bun, indicat ar fi să te informezi și să iei un specialist.”

Alin Comșa comentează despre un alt aspect, cel al vizionarului în rândul colecționarilor.

„Sunt mulți oameni care visează să fie Zambaccian. Acum se face o analiză de piață, există un index de piață al artei și pot să spun că sunt oameni care văd în viitor. Dar aceștia trebuie să aibă trei calități: să ai habar de ceea ce e arta, să fii investitor, și să aibă și un pic de șansă pentru a fi în locul potrivit la momentul potrivit, pentru a găsi acel viitor Luchian.”

Cei doi spun la unison: „Colecționarul trebuie să își educe urmașii!”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.