Cinema, Muzică, Operă, Dans, şi alte evenimente online de astăzi, 18 iunie
Articol de , 18 iunie 2020, 11:03
CINEMA
* Până la finalul său, pe 21 iunie, Festivalul Filmului European (FFE) se vede gratuit pe platforma de video streaming a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, unde sunt postate cele 25 scurtmetraje europene din 21 de ţări ale secţiunii EU Shorts ce prezintă o radiografie subiectivă a temelor şi fricilor noastre, precum şi cele 18 scurtmetraje româneşti, realizate în izolarea cauzată de pandemie de 21 de regizori ale secţiunii Cinem@casa. Cinefilii vor putea însă vota scurtmetrajul european preferat pe site-ul FFE, unde puteţi viziona toate cele 18 scurtmetraje româneşti.
* Pe lângă filmul documentar „Guvernul copiilor” de Ioana Mischie şi filmul de animaţie „Phantom Boy / Băiatul Fantomă” de Jean-Loup Felicioli şi Alain Gagnol, Cinema Arta din Cluj-Napoca postează astăzi, între orele 19:00 -24:00, pe platforma Eventbook, „Fukushima, mon amour / Salutări de la Fukushima”, dramă realizată în 2016 de Doris Dörrie, în care Rosalie Thomass interpretează pe Marie, o tânără din Germania ce călătoreşte în regiunea Fukushima pentru a oferi ajutor persoanelor rămase fără locuinţe după cutremurul din 2011, urmat de Tzunami şi accidentul nuclear de la centrala din zonă. Acolo o întâlneşte pe Satomi, o femeie în vârstă jucată de Kaori Momoi, singura gheişă care a mai rămas în zonă şi între cele două se creează o legătură specială. Prin Satomi, Marie îşi descoperă propriile nesiguranţe şi află că cele două nu sunt pe atât de diferite pe cât credeau.
* Începând de astăzi, KineDok vă oferă posibilitatea de a viziona gratuit pe site-ul său, folosind voucherul KineDok_2020, documentarul „Ghetto Balboa” regizat de Arpad Bogdan, ce are ca personaje principale pe Zoli Szabó, tânără speranță a box-ului provenind dintr-o familie săracă din ghetourile infame ale Budapestei, şi antrenorul lui, Misi Sipos, un fost membru al mafiei de cartier care, după ce a fost rănit aproape mortal într-un conflict sângeros cu un clan rival, a decis să-şi schimbe viaţa şi să ajute tinerii din familii defavorizate să stea departe de infracţiuni prin înființarea unui club de box în comunitate. Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre „Ghetto Balboa” sau despre culisele producţiei de film documentar în general, sunteţi invitaţi să trimiteţi întrebările voastre pe adresa de email kinedok@oneworld.ro sau pe pagina de Facebook a KineDok Romania, unde joia viitoare, 25 iunie, de la ora 20:30 va fi transmisă live o discuţie cu producătorul filmului, László Józsa.
MUZICĂ
* Radio România Muzical şi Radio România Cultural transmit în direct, inclusiv pe site-urile lor, de la ora 19:00, de la Sala Radio un Concert roz, fără public, prin care continuă seria dedicată muzicii de jazz Alone Together Jazz Series. A tribute to Miles se intitulează concertul de astă-seară dat de membri ai Big Band-ului Radio România – Sebastian Burneci, Florian Radu, George Natsis, Liviu Negru, Laurenţiu Zmău – şi Adrian Flautistu ca invitat. Prezintă Cristian Marica.
* Filarmonica „George Enescu“ transmite, de la ora 19:00, în cadrul stagiunii online pe site-ul, pagina de Facebook şi pe canalul YouTube ale sale înregistrarea concertului susţinut de Orchestra sa simfonică pe 22 februarie 2019 la Ateneul Român, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea, având în program: Simfonia nr. 3 în Mi bemol, „Eroica” de Ludwig van Beethoven şi Simfonia concertantă „Harold în Italia” de Hector Berlioz – solist Răzvan Popovici (violă). Înregistrarea poate fi accesată gratuit timp de 48 de ore.
* Karanténestek / Recitalurile pe vremea carantinei continuă online pe site-ul: Budapest Festival Orchestra, unde, de la ora 20:45, sunt difuzate: Trio elegiac nr. 1 în sol de Serghei Rahmaninov, Cvartet cu corn în Si bemol de Constantin Homilius, Sonata pentru două viori şi pian de Darius Milhaud şi Divertimentul nr. 2 („Melodii populare ungureşti”) de Leó Weiner.
* Până pe 19 iunie, pe https://www.festivalenescu.ro/festivalul-si-concursul-enescu-in-casa-ta/ este postată înregistrarea concertului cu opera „Die Frau ohne Schatten / Femeia fără umbră” de Richard Strauss, susţinut la Sala Palatului pe 4 septembrie 2019 de Orchestra Simfonică şi Corul Radiodifuziunii din Berlin, precum şi Corul de Copii al Radiodifuziunii Române, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski. Din distribuţie: Torsten Kerl (tenor) – Împăratul, Anne Schwanewilms (soprană) – Împărăteasa, Ildikó Komlósi (mezzosoprană) – Doica, Yasushi Hirano (bariton) – Mesagerul lui Keikobad, Andrey Nemzer – Paznicul pragului templului.
OPERĂ ŞI DANS
* Pe site-ul Operei de Stat din Viena, deseară au loc două evenimente:
– de la ora 18:00 puteţi viziona înregistrarea reprezentaţiei din 27 aprilie 2017 cu opera „Kátja Kabanová” de Leoš Janáček în montarea lui André Engel, cu: Angela Denoke, Leonardo Navarro, Dan Paul Dumitrescu, Misha Didyk, Jane Henschel, Thomas Ebenstein, Margaret Plummer. Dirijor: Tomáš Netopil;
– de la ora 21:30, este transmis live un recital susţinut de tenorul Michael Schade, acompaniat la pian de Jendrik Springer.
* Până pe 21 iunie, Opera Naţională din Paris difuzează pe site-ul ei, spectacolul de dans contemporan „Play” de coregraful suedez Alexander Ekman, pe muzica lui Mikael Karlsson, cu: Stéphane Bullion, Marion Barbeau, Muriel Zusperreguy, François Alu, Vincent Chaillet şi Marc Moreau.
ALTE EVENIMENTE
* De la ora 17:00, pe platforma EnjoyTV Romania este transmisă în direct cea de-a IV-a ediţie a conferinţelor Round Table România din seria „Quo Vadis, Cultura?”, în continuarea dialogului iniţiat pe tema neajunsurilor artistului profesionist în România. La întrunirea moderată de muzicologul Valentina Sandu – Dediu vor lua parte Consilierul Prezidenţial Ligia Deca – Departamentul Educaţie şi Cercetare, Diana Moş – Rector al Universităţii Naționale de Muzică din Bucureşti, Ştefan Gheorghiu – Director executiv CREDIDAM, prezent şi la această ediţie pentru răspunsuri din domeniul protecției drepturilor artiştilor interpreţi.
* În seria de întâlniri online ale Grupului Humanitas cu autorii români şi dezbateri despre cele mai importante cărţi de ficţiune şi non-ficţiune publicate în ultimele două luni, de la ora 19:30 are loc lansarea online, pe pagina de Facebook şi pe canalul de YouTube ale editurii, a volumului „Recviem vesel pentru tata”, semnat de Radu Paraschivescu, cu o sesiune specială de autografe şi Q&A virtual. Alături de autor se va afla Cătălin Striblea.