„Riviera lui Chanel” sau culisele unei lumi!
Articol de cristina.toma, 20 iunie 2020, 13:39 / actualizat: 20 iunie 2020, 15:39
O carte pe care nu ar trebui să o lăsați necitiă, mai ales dacă vă place moda dar și istoria, este „Riviera lui Chanel”, scrisă de Anne de Courcy și apărută în traducere românească la editura Litera.
Scrisă în stilul unui roman, cu accente ușor mondene, dar precedat de o foarte riguroasă documentare istorică ce cuprinde de la evenimentele politice ale perioadei în care a trăit Coco Chanel , la cele culturale dar fără ca aspectele legate de psihologie și comportamentale să fie lăsate deoparte.
Ar fi putut fi o carte de istorie dar stilul lui Anne de Courcy este atât de viu încât cititorul are senzația că totul se întâmplă sub ochii lui.
Iar toate acestea ne arată viața, iubirea și lupta pentru supraviețuire pe Coasta de Azur între anii 1930-1944. Cea care parcă ne ghidează prin toată această lume boemă pare a fi faimoasa creatoare de modă deși ea nu spune nimic.
Care era, de fapt, atmosfera înainte de al doilea război mondial ce avea să facă țăndări viața unui continent întreg, în acea parte de lume?
Acolo, printre satele de pescari din sudul Franței apăruseră încet încet vile elegante, unele cu un aspect foarte modern, se cumpăraseră și se transformaseră în proprietăți, iar lupta pentru traiul de zi cu zi a pescarilor sărmani dispăruse, nu doar pentru că acum toată captura lor de o seară era vândută restaurantelor și bucătăriilor caselor bogate, unde câte un chef faimos se străduia în a găti preparate sofisticate sau dimpotrivă, unde unul tânăr căuta să se afirme.
Luptei pentru existență a pescarilor îi luase locul altfel de luptă, cea a micilor și marilor orgolii, a păstrării aparențelor, a dorințelor de a fi măcar văzut într-o anume companie și într-un anume loc.
De exemplu, departe de a se îngrijora cu privire la iminentul război mondial, societatea de pe Riviera franceză din 1938 este străbătută de o întrebare arzătoare: să-i facă sau să nu-i facă reverențe ducesei de Windsor?
Cu o distribuție impresionantă de personaje istorice care mai de care mai colorate, politicieni, scriitori și artiști, Winston Churchill, Salvador Dalí, ducele și ducesa de Windsor, Aldous Huxley și Edith Wharton, având-o în centrul acțiunii pe enigmatica Coco Chanel, „Riviera lui Chanel” reînvie cu vervă și o mulțime de date istorice o perioadă în care extreme precum luxul și teroarea nu au fost niciodată mai prezente.
De la extravaganța petrecerilor și vizitelor la cazinou dinaintea războiului până la transmițătorul secret ascuns de Robert Streitz în subsolul vilei La Pausa – locuința lui Chanel pe care chiar el o crease – în timp ce Coco și iubitul ei neamț erau prezenți în concediu, „Riviera lui Chanel” explorează lumea fascinantă a elitei de pe Coasta de Azur a acelor ani, punând sub lumina reflectoarelor viețile celor bogați și ale celor săraci, soarta celor protejați și a celor persecutați.
De la o pagină la alta parcă pătrunzi în intimitatea acestei luni unde ai prilejul să vezi cum se nasc unele destine și cariere, în vreme ce altele se destramă. Aflăm despre străluciri de brilliant dar și despre părți întunecate ale caracterului unor personalități pe care le-am cunoscut doar din cărți și filme.
Se pot spune multe despre cartea lui Anne de Courcy dar eu nu vă mai spun decât că nu veți lăsa cartea din mână până nu veți întoarce si ultima pagină.