Cinema, Muzică şi Operă, evenimente online de astăzi, 22 iunie
Articol de , 22 iunie 2020, 11:13
CINEMA
* Cinema Arta din Cluj-Napoca postează astăzi, între orele 19:00 – 24:00, pe platforma Eventbook, comedia dramatică „The Square / Pătratul” de Ruben Östlund, distinsă cu Palme d’Or şi încă un premiu tehnic la Cannes, în care Claes Bang interpretează pe Christian, un respectat curator al muzeului de artă contemporană din Palatul Regal, divorţat şi tată a 2 copii, care susţine cauzele considerate bune, dar nu se ridică totdeauna la înălţimea propriilor idealuri.
* Documentary Mondays vă propune să vizionaţi astăzi, gratuit, pe platforma de streaming Dafilms.com, pentru care e necesar să vă creaţi un cont, ultimul film al actualei ediţii: „The Gospel According to Brabenec” de Miroslav Janek, ce prezintă interviurile jurnalistei Renata Kalenská cu Vratislav Brabenec, membru de seamă al trupei Plastic People, care urmăresc nu numai amintirile acestuia din anii underground, ci şi experienţele ziaristei cu acest individ unic. Vizionarea va fi urmată de o sesiune Q&A cu realizatorul documentarului pe pagina de Facebook şi pe site-ul site-ul ale Centrului Ceh, pentru care vă puteţi înregistra aici.
MUZICĂ
* Karanténestek / Recitalurile pe vremea carantinei continuă online pe site-ul: Budapest Festival Orchestra, unde, de la ora 20:45, sunt difuzate: Trio sonata în re de Henry Purcell, Andante şi rondo de Franz Doppler, Allegro din Cvintetul cu clarinet în Si bemol de Wolfgang Amadeus Mozart şi Trio cu pian în sol de Bedřich Smetana.
* Pentru a aniversa şi în acest an dificil Sărbătoarea Muzicii (21 mai), European Broadcasting Corporation (EBU) – organizaţie din care face parte şi Radio România – a ales să realizeze un spot video ce reuneşte 188 de muzicieni din 25 de orchestre din Europa, printre care se numără şi: Graţian Papară – flaut, Oleg Răileanu – trompetă, Octavian Ralea – contrabas (membri ai Orchestrei Naţionale Radio România), Ştefan Barbu şi Cristina Dobrescu Bâzgan – vioară, Horațiu Luduşan – violoncel (membri ai Orchestrei de Cameră Radio România). Spotul, pe care îl puteţi urmări aici, cuprinde „Te Deum” – imn religios semnat de compozitorul francez Marc-Antoine Charpentier (1643 – 1704), ce a devenit extrem de cunoscut în întreaga Europă ca semnal audio utilizat de toate transmisiunile audio şi video ale Euroviziunii.
* Până pe 23 iunie, pe https://www.festivalenescu.ro/festivalul-si-concursul-enescu-in-casa-ta/ este postată înregistrarea concertului susţinut la Ateneul Român pe 4 septembrie 2019 de Orchestra Naţională Simfonică a Radiodifuziunii Poloneze sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal cu opera „Castelul Prinţului Barbă – Albastră” de Béla Bartók, bazată pe basmul lui Charles Perrault dar transformată de imaginaţia libretistului Béla Balázs într-o poveste în cu totul altă cheie. De data aceasta este însoţită de proiecţii multimedia ce poartă semnătura regizoarei Nona Ciobanu fiind realizate în colaborare cu Peter Košir, arhitect şi artist vizual. Solişti: mezzosoprana Allison Cook şi baritonul Derek Welton.
* De astăzi, până pe 28 iunie, Opera Naţională din Paris difuzează pe site-ul ei Concertul liric excepţional susţinut pe 21 iunie 2016, cu ocazia Sărbătorii Muzicii, de Orchestra şi Corurile instituţiei şi soliştii Sondra Radvanovsky, Anita Rachvelishvili, Aleksandrs Antonenko. În program arii din „Carmen”, „La Force du destin”, „Le Trouvère”, „La Traviata”, „Aida”, „Nabucco”, „Tosca”, „Norma” şi alte opere. Dirijor: Philippe Jordan.
OPERĂ
Pe site-ul Operei de Stat din Viena, deseară au loc două evenimente:
– de la ora 18:00 puteţi viziona înregistrarea reprezentaţiei din 21 noiembrie 2014 cu opera „Hovanşcina”, compusă de Modest Musorgski pe un libret propriu ce tratează un subiect legat de reformele lui Petru cel Mare, fiind pusă în scenă de Lev Dodin cu: Ferruccio Furlanetto, Christopher Ventris, Herbert Lippert, Andrzej Dobber, Ain Anger, Elena Maximova; Dirijor: Semyon Bychkov;
– de la ora 21:30, The Ensemble prezintă live un repertoriu slav.