Cinema, Muzică, Operă şi alte evenimente online de astăzi, 23 iunie
Articol de , 23 iunie 2020, 12:19 / actualizat: 23 iunie 2020, 14:04
CINEMA
* Cinema Arta din Cluj-Napoca postează astăzi, între orele 19:00 – 24:00, pe platforma Eventbook, comedia dramatică şi fantastică „A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence / Un porumbel cugetând pe o ramură”, realizată de Roy Andersson şi distinsă în 2014 cu premiul Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia, în care doi bărbaţi plictisiţi de viaţă, aflaţi într-o călătorie de afaceri, ne arată haotica lume a prezentului, a trecutului şi a viitorului. O lume de vise şi fantezii ce cuprinde mai multe existenţe şi situaţii, ceea ce ne reaminteşte atât de grandoarea vieţii, cât şi de fragilitatea omului.
* KineDok vă oferă posibilitatea de a viziona gratuit pe site-ul său, folosind voucherul KineDok_2020, documentarul „Ghetto Balboa” regizat de Arpad Bogdan, ce are ca personaje principale pe Zoli Szabó, tânără speranţă a box-ului provenind dintr-o familie săracă din ghetourile infame ale Budapestei, şi antrenorul lui, Misi Sipos, un fost membru al mafiei de cartier care, după ce a fost rănit aproape mortal într-un conflict sângeros cu un clan rival, a decis să-şi schimbe viaţa şi să ajute tinerii din familii defavorizate să stea departe de infracţiuni prin înfiinţarea unui club de box în comunitate. Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre „Ghetto Balboa” sau despre culisele producţiei de film documentar în general, sunteţi invitaţi să trimiteţi întrebările voastre pe adresa de email kinedok@oneworld.ro sau pe pagina de Facebook a KineDok România, unde joi, 25 iunie, de la ora 20:30 va fi transmisă live o discuţie cu producătorul filmului, László Józsa.
MUZICĂ
* Cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Muzicii Maghiare organizată de Institutul Balassi din Bucureşti se desfăşoară de astăzi până vineri 26 iunie online pe pagina de Facebook a Institutului şi cea a Festivalului. Festivalul îşi păstrează obiectivul de a populariza literatura muzicală clasică maghiară, fiind dedicat tinerilor muzicieni din România care se angajează să interpreteze şi piese semnate de compozitori unguri. Ediţia din acest an este dedicată memoriei pianistei Fischer Annie, o remarcabilă interpretă a creaţiei beethoveniene, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la dispariţia ei, şi va fi marcată la gala de decernare a premiilor printr-un program interpretat de Ionuţ Diaconu, laureat al unei ediţii anterioare a Festivalului, în Gala Laureaţilor. Publicul este invitat să-şi aleagă preferatul până vineri, 26 iunie, ora 12.00, printr-un vot ce poate fi exprimat sub clipul video cu cel ales. Şi în acest an alesul publicului va avea posibilitatea de a susţine un recital integral la Institutul Balassi din Bucureşti în ajunul Crăciunului. Astăzi, de la ora 18:00, evoluează primii concurenţi: Pethő Rebeka – flaut şi Pethő Csaba – chitară, Filip Zsombor – chitară, Daniel Andrei Găină – voce şi Ioana-Valentina Cojuharov – pian, Paul Grosar – trompetă şi Bordos Nagy Csilla – pian.
* Proiectul Poveştile instrumentelor a fost conceput într-un fel şi se naşte în alt fel de Sânzienele anului 2020: online. Acestea sunt spuse şi cântate de protagoniştii unor turnee de poveste, care, de 10 ani, au străbătut an de an România de la un capăt la celălalt, fără oprire: pianistul Horia Mihail, violonistul Gabriel Croitoru, violoncelistul Marin Cazacu, flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, clarinetistul Emil Vişenescu şi organistul Eduard Antal. Le puteţi urmări aici.
* Doar astăzi, pe https://www.festivalenescu.ro/festivalul-si-concursul-enescu-in-casa-ta/ mai este postată înregistrarea concertului susţinut la Ateneul Român pe 4 septembrie 2019 de Orchestra Naţională Simfonică a Radiodifuziunii Poloneze sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal cu opera „Castelul Prinţului Barbă-Albastră” de Béla Bartók, bazată pe basmul lui Charles Perrault dar transformată de imaginaţia libretistului Béla Balázs într-o poveste în cu totul altă cheie. De data aceasta este însoţită de proiecţii multimedia ce poartă semnătura regizoarei Nona Ciobanu fiind realizate în colaborare cu Peter Košir, arhitect şi artist vizual. Solişti: mezzosoprana Allison Cook şi baritonul Derek Welton.
* Până pe 28 iunie, Opera Naţională din Paris difuzează pe site-ul ei Concertul liric excepţional susţinut pe 24 iunie 2016, cu ocazia Sărbătorii Muzicii, de Orchestra şi Corurile instituţiei şi soliştii Sondra Radvanovsky, Anita Rachvelishvili, Aleksandrs Antonenko. În program arii din „Carmen”, „La Force du destin”, „Le Trouvère”, „La Traviata”, „Aida”, „Nabucco”, „Tosca”, „Norma” şi alte opere. Dirijor: Philippe Jordan.
OPERĂ
* Opera Naţională Română din Cluj-Napoca difuzează online, de la ora 18:00, pe site-ul său, înregistrarea reprezentaţiei din 24 noiembrie 2019 cu transmite online opereta „Văduva veselă”, de Franz Lehár pe un libret de Victor Léon şi Leo Stein după comedia „L’attaché d’ambassade”, de Henri Meilhac. Cu: Ştefania Barz, Andrei Manea, Oana Trîmbiţaş, Sorin Lupu, Cristian Hodrea, Bogdan Nistor, Florin Pop, Iulian Sandu, Varga Janos, Elena Potopea, Zoltan Molnar, Henrietta Almasi, George Godja, Anca Aluaş. Regia: Tiberius Simu. Dirijor: Gheorghe Victor Dumănescu. Cu participarea Orchestrei, Corului şi Ansamblului de Balet ale instituţiei.
* Pe site-ul Operei de Stat din Viena, de la ora 21:00 puteţi viziona înregistrarea reprezentaţiei din 13 mai 2018 cu opera „Orlando” de Olga Neuwirth adaptare a romanului Virginiei Woolf şi prima lucrare a unei femei pusă în scenă de această instituţie vieneză, tot de o femeie, Polly Graham, cu: Kate Lindsey, Anna Clementi, Eric Jurenas, Constance Hauman, Agneta Eichenholz, Leigh Melrose, Justin Vivian Bond. Dirijor: Matthias Pintscher.
ALTE EVENIMENTE
* Seria de întâlniri online cu autori români iniţiată de Humanitas continuă cu lansarea volumului „Creionul de tâmplărie” de Mircea Cărtărescu, de la ora 19:00, pe pagina de Facebook şi pe canalul de YouTube ale editurii, urmată de o sesiune specială de autografe şi Q&A virtual. Alături de autor se va afla Mirela Nagâţ.
* Cel de-al patrulea episod al proiectului Viaţa de la capăt: scriitorii imaginează lumea după pandemie al Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR) o are ca invitată pe scriitoarea Ioana Nicolaie, cu care vă puteţi întâlni de la ora 21:00, în direct, pe paginile de Facebook ale MNLR şi Institutului Cultural Român din New York.