Sânzienele, sărbătorite de Ziua Mondială a Iei!

Cu rădăcini ancestrale în cultura poporului român, sărbătoarea Sânzienelor (Sânziene, Iele sau Drăgaica) are, în opinia specialiștilor, originea în cultul zeiței romane Diana, zeița vânătorii, a pădurii și zonelor sălbatice, necultivate.

Dansul sânzienelor se petrece în zone neagrare, în păduri, pe dealuri, departe de ochii muritorilor. Dacă sunt surprinse dansând și nu le este respectată liniștea sau cel care le vede vorbește, acela va rămâne mut pentru tot restul vieții.

Dintre obiceiurile acestei zile amintim focurile de noapte și, cel mai important, împletitul cununilor de flori sălbatice, flori de sânziene și spice de grâu. Acestea se aruncă pe casă și, în funcție de felul în care cad, se stabilește starea de sănătate, belșug sau, pentru fetele nemăritate, dacă se vor căsători în acel an.

Este sărbătoarea cu dată fixă, 24 iunie, în strânsă legătură cu solstitiul de vară și antemergătoare sărbătorii Sfinților Petru și Pavel.

În ultima vreme sărbătoarea și-a pierdut din caracterul rural, s-a urbanizat devenind mai mult romantică.

Cel mai mult vă puteți apropia de spiritul acestei sărbători la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, unde, în perioada 24 – 29 iunie se organizează Târg de Sânziene legat de cel al Sf Petru și Pavel.

Găsiți meșteri populari cu ii, podoabe, flori, sunt mini-spectacole cu ansamblul folcloric „Sânziana” și ateleiere de creație atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari.

Programul de vizitare este 9:00 – 19:00.

Vă reamintim că, începând cu anul 2013, 24 iunie este și Ziua Internațională a Iei. Tot în această zi, biserica ortodoxă face pomenirea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.

Autor: Olga Stancu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.