Cinema, Muzică, Operă, Balet şi alte evenimente, online şi nu numai, de astăzi, 29 iunie

CINEMA

* De la ora 20:30, are loc cea de-a XIV-a ediţie a Galei Premiilor Gopo, organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Asociaţia Film şi Cultură Urbană în aer liber la Verde Stop Arena (Str. Barbu Văcărescu, nr. 162-164), transmisă live de PRO TV PLUS şi pe site-ul evenimentului. Gala este precedată, de la ora 19:30, de ceremonia covorului roşu. Actorul Alex Bogdan este şi de această dată amfitrionul ceremoniei de decernare a premiilor, pentru care a pregătit o serie de parodii la realizarea cărora au contribuit 18 actori, printre care doi invitaţi speciali: Magda Catone şi Dan Chişu. Actriţa Adela Mărculescu va fi distinsă, cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate, iar actorul Virgil Andriescu va fi omagiat cu Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră, oferit de Primăria Capitalei prin ArCuB. Două premii speciale pentru carierele lor deopotrivă excepţionale şi îndelungate vor fi acordate scriitorului Radu Cosaşu şi monteuzei Cristina Ionescu.

* Cinema Elvira Popescu prezintă, de la ora 21:00, în curtea Institutului Francez drama „L’atelier / Atelierul”, realizată de Laurent Cantet, în care Marïna Fois interpretează pe o scriitoare celebră ce organizează un atelier de vară la care participă un grup de tineri din sudul Franţei, din care face parte şi Antoine, un tânăr conflictual şi talentat jucat de Matthieu Lucci. Filmul îl puteţi viziona rezervându-vă locurile aici şi doar în condiţiile prezentate aici.

* Cinema Arta din Cluj-Napoca postează astăzi, pe platforma Eventbook, comedia dramatică „Aferim!”, realizată de Radu Jude şi distinsă în 2015 cu Ursul de Aur la Berlinale, în care Zapciul Costandin (Teodor Corban), însoţit de fiul său (Mihai Comanoiu), caută un rob (Cuzin Toma) în Ţara Românească a anului 1835. Filmul poate fi vizionat 24 de ore din momentul achiziţiei biletului.

* Pe contul de vimeo al distribuitorului Independenţa Film este disponibilă producţia „La Belle Époque / Cei mai frumoşi ani”), o spumoasă comedie franţuzească de Nicolas Bedos, cu Daniel Auteuil şi Fanny Ardant în rolurile principale, o călătorie înapoi, în timp, pentru a realiza ce contează cel mai mult în viaţă ce va deschide cea de-a 19-a ediţie a TIFF, programată pentru a fi lansată în cinematografele din România în acest an.

MUZICĂ

* Karanténestek / Recitalurile pe vremea carantinei continuă online pe site-ul: Budapest Festival Orchestra, unde, de la ora 20:45, sunt difuzate: Sonata à tre, C. app. 117 de Heinrich Ignaz Franz Biber; Duo 4 – 8, 10 şi 12 pentru 2 viori de Reinhold Moritzevich Glière; Concertul pentru 4 viori în Sol de Georg Philipp Telemann; Trio cu pian în re de Gabriel Fauré; Libertango de Astor Piazzolla şi Muzică folclorică din Vajdaszentmihály.

* Până pe 1 iulie, pe https://www.festivalenescu.ro/festivalul-si-concursul-enescu-in-casa-ta/ este postată înregistrarea recitalului de excepţie al celebrului bas-bariton britanic Sir Bryn Terfel, susţinut la Ateneul Român alături de Orchestra Filarmonicii din Monte Carlo, dirijată de galezul Gareth Jones. Programul acestui recital, cu care se încheie stagiunea Festivalul Enescu Online, cuprinde momente din opere şi musicaluri celebre, într-o redare muzical-teatrală spectaculoasă.

OPERĂ ŞI BALET

* Pe site-ul Operei de Stat din Viena, de la ora 21:00 puteţi viziona înregistrarea reprezentaţiei din 28 ianuarie 2016 cu opera „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, pusă în scenă Pierre Audi, cu: Juan Diego Flórez, Olga Peretyatko, Carlos Álvarez, Ain Anger, Nadia Krasteva. Dirijor: Evelino Pidò.

* De astăzi, de la ora 21:30, până pe 5 iulie, Opera Naţională din Paris difuzează pe site-ul ei înregistrarea spectacolului de balet al coregrafei Anne Teresa De Keersmaeker pe lucrările: Quatuor n°4 de Béla Bartók, Marea fugă op.133 de Ludwig van Beethoven şi „Verklärte Nacht” de Arnold Schönberg – versiunea pentru orchestră de corzi. Dansează: Léonore Baulac, Émilie Cozette, Marie-Agnès Gillot, Alice Renavand, Sae Eun Park, Stéphane Bullion, Karl Paquette, Vincent Chaillet şi Florien Magnenet. Dirijor: Vello Pähn.

ALTE EVENIMENTE

* Expoziţia „Piatră şi lumină”, ce cuprinde lucrări semnate de Vasile Gorduz şi Paul Gherasim are vernisajul de la ora 19:00, la Galeria Romană (Bd. Lascăr Catargiu, nr. 1), unde poate fi vizitată până pe 31 iulie.

* De astăzi până pe 17 iulie, la Elite Art Gallery (Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, parter) găzduieşte expoziţia personală a artistei Nadejda Lungu cu titlul „What matters?” ce ilustrează o nouă perspectivă de sinteză a situaţiilor de criză. Evenimentul curatoriat de Ana Traci-Neagoe nu este însoţit de o deschidere oficială convenţională, aspect care va fi compensat cu apariţii online.

* Importanţa Cercului Literar de la Sibiu (CLS), creat în perioada ultimului război mondial (1943) este proiectul Fundaţiei Culturale Secolul 21, ce cuprinde o video-expoziţie şi trei dezbateri, difuzate on-line de astăzi până pe 1 iulie, de la ora 19.00, prin intermediul paginii de Facebook a Muzeului Naţional al Literaturii Române. Tematica de astăzi este: Manifestul Cercului Literar de la Sibiu; Cercul Literar de la Sibiu şi teatrul; La final de centenar I.D. Sîrbu (2019); Centenar Radu Stanca (2020). Invitaţi: Ion Vartic – critic şi istoric literar, Cosmin Ciotloş – critic literar, Alina Ledeanu – director al revistei Secolul 21 şi coordonator al proiectului. Moderator: Ioan Cristescu – directorul MNLR.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.