Premiile Gopo XIV – Palmares

Sursa foto: https://premiilegopo.ro/

Ieri seară, la Verde Stop Arena a avut loc cea de-a XIV-a ediţie a Galei Premiilor Gopo, organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Asociaţia Film şi Cultură Urbană în aer liber, astfel că stelele au strălucit nu numai pe scenă ci şi pe cer.

Nu la fel de tare a strălucit şi amfitrionul ceremoniei de decernare a premiilor, actorul Alex Bogdan, care a pregătit, ca şi în anii trecuţi o serie de parodii la realizarea cărora au contribuit 18 actori.

A fost ceva mai ponderat decât la ediţiile anterioare, poate şi pentru faptul că a trebuit să se lupte nu numai cu ţânţarii care-l atacau, ca şi pe ceilalţi participanţi, ci uneori şi cu cuvintele, cu dicţia.

Măcar muzica a fost foarte bine aleasă, deşi se pare că amfitrionul a fost tare deranjat de criticile aduse anul trecut pentru includerea în Gala Gopo a manelelor.

Bineînţeles că pandemia şi-a spus cuvântul, atât în condiţiile de desfăşurare a evenimentului, restricţiile fiind mai mult sau puţin respectate, cât şi în alocuţiunile rostite care au reflectat şi starea de criză indusă industriei cinematografice şi cineaştilor, ba chiar şi în amintitele parodii.

Actorii Adela Mărculescu şi Virgil Andriescu au fost distinşi cu câte un Premiu Gopo pentru Întreaga Activitate şi, respectiv, Întreaga Carieră, iar alte două premii speciale au fost acordate, pentru carierele lor deopotrivă excepţionale şi îndelungate, scriitorului Radu Cosaşu şi monteuzei Cristina Ionescu.

Marea câştigătoare a serii a fost comedia poliţistă noir La Gomera, care a transformat 13 nominalizări în 9 premii, începând cu cel pentru cel mai bun film, apoi premiile pentru regie şi scenariu, ambele semnate de Corneliu Porumboiu, premiile pentru cei mai buni actori în rolurile secundare – Rodica Lazăr şi István Téglás -, premiul pentru imagine acordat lui Tudor Mircea care a primit şi premiul RSC (Romanian Society of Cinematographers), precum şi premiile pentru montaj, sunet şi scenografie.

Filmul „Heidi”, situat pe locul doi ca număr de nominalizări (10), a obţinut doar premiul categoriei TÂNĂRĂ SPERANŢĂ, decernat actriţei Cătălina Mihai pentru rolul titular. La fel a păţit şi filmul cu 9 nominalizări din poziţia a treia, „Monştri”, care a primit doar premiul pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal: Judith State. Iulian Postelnicu a fost votat cel mai bun actor principal pentru rolul Vali din filmul „Arest”, care a avut doar 3 nominalizări.

Palmaresul celei de-a XIV-a ediţii a Premiilor Gopo

CEL MAI BUN FILM DE LUNGMETRAJ:La Gomera”, producători: Marcela Ursu, Patricia Poienaru

CEA MAI BUNĂ REGIE: Corneliu Porumboiu „La Gomera”

CEA MAI BUNĂ ACTRIŢĂ ÎNTR-UN ROL PRINCIPAL: Judith State pentru rolul Dana din „Monştri”

CEL MAI BUN ACTOR ÎNTR-UN ROL PRINCIPAL: Iulian Postelnicu pentru rolul Vali din „Arest”

CEA MAI BUNĂ ACTRIŢĂ ÎNTR-UN ROL SECUNDAR: Rodica Lazăr pentru rolul Magda din „La Gomera”

CEL MAI BUN ACTOR ÎNTR-UN ROL SECUNDAR: István Téglás pentru rolul Claudiu din „La Gomera”

CEL MAI BUN SCENARIU: Corneliu Porumboiu pentru „La Gomera”

CEA MAI BUNĂ IMAGINE: Tudor Mircea (RSC) pentru „La Gomera”

CEL MAI BUN MONTAJ: Roxana Szel pentru „La Gomera”

CEL MAI BUN SUNET: Andre Rigaut, Sophie Chiabaut, Niklas Skarp, Christian Holm pentru „La Gomera”

CEA MAI BUNĂ MUZICĂ ORIGINALĂ: Pablo Pico pentru „Călătoria fantastică a Maronei”

CEA MAI BUNĂ SCENOGRAFIE: Simona Pădureţu pentru „La Gomera”

CELE MAI BUNE COSTUME: Ana Ioneci, Claudia Bunea pentru „Maria, Regina României”

CEL MAI BUN MACHIAJ ŞI CEA MAI BUNĂ COAFURĂ: Domnica Bodogan, Nastasia Mateiu, Clara Tudose pentru „Maria, Regina României”

CEL MAI BUN FILM DE DEBUT: Touch Me Not de Adina Pintilie

CEL MAI BUN FILM DOCUMENTAR: „Distanţa dintre mine şi mine” de Dana Bunescu şi Mona Nicoară

CEL MAI BUN SCURTMETRAJ DE FICŢIUNE: Havana Cuba de Andrei Huțuleac

CEL MAI BUN SCURTMETRAJ DOCUMENTAR: El iubește ochii mei de Enxhi Rista

TÂNĂRĂ SPERANŢĂ: Cătălina Mihai pentru rolul titular din „Heidi”

CEL MAI BUN FILM EUROPEAN: Dolor y gloria / Durere şi glorie de Pedro Almodóvar distribuit de Independenţa Film

PREMIUL PUBLICULUI (conform încasărilor): „Oh, Ramona” de Cristina Iacob  şi „5Gang: un altfel de Crăciun” de Matei Dima

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.