Cinema, Muzică şi Balet, evenimente, online şi nu numai, de astăzi, 1 iulie
Articol de , 1 iulie 2020, 15:30
CINEMA
* Institutul Balassi prezintă, de la ora 18:00, pe site-ul său, în încheierea programului Miercurea de film, „A nyomozó / Investigatorul”, debutul regizorului Attila Gigor (Galambos) în 2008, în care protagonistul porneşte pe urmele victimei sale decedate, ca să afle lucruri neaşteptate despre propria sa persoană. Personajele din acest film poliţist absurd sunt perfect construite, iar eroul, un patolog, este o persoană care se descurcă mult mai bine cu morţii, decât cu cei vii.
* La Grădina cu Filme a Creart (Piaţa Alexandru Lahovari, nr. 7), de la ora 21:00 în cadrul programului Seara Filmului Românesc este prezentată drama romantică „Parking”, cel mai recent film realizat de Tudor Giurgiu, având la bază romanul „Apropierea” al scriitorului Marin Mălaicu-Hondrari, ce spune povestea lui Adrian, un poet care emigrează ilegal în Spania anului 2002, interpretat de Mihai Smarandache, unde se angajează paznic de noapte într-un parc auto din Cordoba şi a cărui viaţa se schimbă pentru totdeauna când o întâlneşte pe Maria, chitaristă într-o trupă de jazz jucată de Belén Cuesta, relaţia dintre ei transformându-se într-o poveste surprinzătoare, sensibilă şi plină de provocări. La finalul proiecţiei, regizorul Tudor Giurgiu şi actorul Mihai Smarandache vor fi prezenţi pentru o conversaţie cu spectatorii, moderată de criticul de film Ileana Bîrsan. Filmul îl puteţi viziona rezervându-vă locurile de aici, iar regulamentul de funcţionare îl găsiţi aici)
* Cinema Elvira Popescu prezintă, de la ora 21:00, în curtea Institutului Francez drama „Bande de filles / Gaşca de fete”, realizată de Céline Sciamma, în care Karidja Touré interpretează pe adolescenta Marieme, care, persecutată de familie, fără vreo perspectivă de viitor la şcoală şi supusă legii băieţilor din cartier, începe o viaţă nouă când întâlneşte o gaşcă de trei fete. Îşi schimbă numele şi felul de a se îmbrăca, abandonează chiar şcoala ca să fie acceptată în gaşcă, sperând că aceasta este calea spre libertate. Filmul îl puteţi viziona rezervându-vă locurile aici şi doar în condiţiile prezentate aici.
* Până pe 5 iulie Cinema Arta din Cluj-Napoca, vă propune spre vizionare 5 filme pe platforma Eventbook: comedia dramatică „Aferim!”, realizată de Radu Jude şi distinsă în 2015 cu Ursul de Aur la Berlinale; „Fukushima, mon amour / Salutări de la Fukushima”, dramă realizată de Doris Dörrie; „Fuocoammare / Foc pe mare” documentar de Gianfranco Rosi; „Die göttliche Ordnung / Ordinul divin” comedie dramatică feministă elveţiană realizată de Petra Biondina Volpe şi filmul de animaţie „Ţestoasa Roşie” realizat de Michael Dudok de Wit. Filmele pot fi vizionat 24 de ore din momentul achiziţiei biletului aferent.
MUZICĂ
* În cadrul celei de-a X-a ediţii a Turneului Pianul Călător, cu un repertoriu marcând aniversarea „Beethoven 250”, pianistul Horia Mihail susţine recitalul fără public de la Sala Radio, de ora 19:00, transmis live on air şi online, de Radio România Cultural şi Radio România Muzical. În program: prima parte din „Sonata lunii”, Sonata nr. 21 pentru pian – „Waldstein”, „Für Elise” şi 32 de variaţiuni în do pe o temă originală ale marelui compozitor german. Prezintă: Irina Cristina Vasilescu. Evenimentul face parte şi din seria Concertele roz.
* Seria de concerte Backyard Acoustic Season revine de astăzi la terasa Expirat Halele Carol, unde deseară cântă Robin and the Backstabbers. Open doors de la ora 20:00 pentru un public restrâns la aproximativ 100 de persoane, aşezate fiecare la locul său predefinit la masă, obligate să poarte mască şi să păstreze distanţa de minim 1,5 metri la acces, la bar sau în spaţiile comune. Trupa va concerta fără scenă, iar membrii ei sunt răspândiţi în diferite locuri din terasă.
* În cadrul Karanténestek / Recitalurilor pe vremea carantinei, Budapest Festival Orchestra transmite live pe site-ul său, de la ora 22:30, concertul susţinut la Rocca Brancaleone din Ravenna, sub bagheta dirijorului Iván Fischer, având ca solistă pe soprana Anna Prohaska, iar în program lucrările: „Siegfried” de Richard Wagner, „Les Illuminations” de Benjamin Britten şi Simfonnia nr. 104 în Re – “London”.
* Doar astăzi, pe https://www.festivalenescu.ro/festivalul-si-concursul-enescu-in-casa-ta/ mai este postată înregistrarea recitalului de excepţie al celebrului bas-bariton britanic Sir Bryn Terfel, susţinut la Ateneul Român alături de Orchestra Filarmonicii din Monte Carlo, dirijată de galezul Gareth Jones. Programul acestui recital, cu care se încheie stagiunea Festivalul Enescu Online, cuprinde momente din opere şi musicaluri celebre, într-o redare muzical-teatrală spectaculoasă.
BALET
* Până pe 5 iulie, Opera Naţională din Paris difuzează pe site-ul ei înregistrarea spectacolului de balet al coregrafei Anne Teresa De Keersmaeker pe lucrările: Quatuor n°4 de Béla Bartók, Marea fugă op.133 de Ludwig van Beethoven şi „Verklärte Nacht” de Arnold Schönberg – versiunea pentru orchestră de corzi). Dansează: Léonore Baulac, Émilie Cozette, Marie-Agnès Gillot, Alice Renavand, Sae Eun Park, Stéphane Bullion, Karl Paquette, Vincent Chaillet şi Florien Magnenet. Dirijor: Vello Pähn.