Instanța a decis: cetățenii trebuiau consultați!

arhiva

Tribunalul București a decis în primă instanță anularea Hotărârii de Consiliu General a Municipiului București nr. 790/22.11.2018 – privind aprobarea programului „Stimularea mobilității și descongestionarea traficului din Municipiul București”.

Actul a fost anulat în urma sesizării instanțelor de către organizațiile CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică și ActiveWatch.

Cele două organizații au arătat în instanță că proiectul de act normativ a fost votat în cadrul Consiliului General fără a fi fost supus dezbaterii publice, așa cum o cere legislația în vigoare (Legea 52/2003 privind transparența decizională).

Pentru acest proiect de hotărâre de Consiliu General, mai multe organizații non-guvernamentale au solicitat în scris organizarea unei dezbateri publice.

Deși proiectul de hotărâre a suscitat mult interes din partea publicului, reprezentanții Primăriei Generale nu au dat curs solicitării  și au supus proiectul votului Consiliului General fără implicarea cetățenilor si fara transparență decizională.

Primăria Municipiului București a considerat că acest proiect nu este un act normativ, ci un act individual. Decizia instantei confirma că hotărârea privea întreg orașul (chiar zona București – Ilfov).

(Proiectul anulat în instanță prevede, printre altele, inclusiv controversata măsură intitulată voucher pentru combustibil prin care era prevăzut decontarea combustibilului pentru mașinile din zona București Ilfov, o măsură care, în opinia multor organizații non-guvernamentale, contravine ideii de mobilitate urbană sustenabilă).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.