Bine de citit: „Vremea schimbării”
Articol de razvanursuleanu, 8 iulie 2020, 08:20
Kinnall Darival, personajul central al romanului lui Robert Silverberg, este un fel de jumătate de Don Quijote, și aceea inconsecventă, aflat pe o planetă înapoiată, strâmbă, noduroasă, bolnavă și fără perspective, practic sinonimă cu mare parte din lumea în care trăim.
Presupun (sper) că lucrul acesta a fost asumat, așa a dorit Silverberg să îl creeze pe Kinnall, greu de crezut că a ieșit în felul acesta fără voia scriitorului.
Donquijotismul lui Kinnall, manifestat în puseuri, are ca scop final schimbarea structurală a unei societăți în care exprimarea sub orice formă a sinelui conduce imediat la oprobriu, și asta în cel mai fericit caz.
Doar că, fiind doar un om oarecare, ușor profund atunci când nu e tont și susținător al adevărului atunci când nu minte, Kinnall nu are capacitatea de a gestiona de unul singur uriașa descoperire care ar putea duce la schimbarea din temelii a întregii lumi. Și așa cum se întâmplă, de exemplu, cu idioții care își pierd rapid toți banii pe care i-au câștigat la loterie, nici nu concepe să delege pe altcineva care s-ar putea ocupa cu eficiență de obținerea beneficiilor pe care le-ar aduce lumii această descoperire.
Deși reușește doar cu sacrificii, pe cât de mari pe atât de stupide, să facă prozeliți, omul vrea să se ocupe el în continuare de situație, să fie permanent la butoane, sfori și manete, definiția clasică a incompetentului universal.
Să ne înțelegem, nu pot spune că mi-a displăcut în totalitate acest Kinnall. Deși e incompetent, măcar e unul altruist, iar scopul său este nobil. Doar că e genul de persoană care, atunci când se ivește însoțită de vești bune, îți dărâmă casa în urma entuziasmului exprimat în timpul livrării acestora.
Și dacă, după această prezentare, mă întrebați pe bună dreptate „și atunci de ce am citi o astfel de carte, despre un tont incompetent?”, vă răspund că personajul Kinnall este absolut lipsit de importanță. Contează doar lumea din jurul său, planeta înapoiată, strâmbă, noduroasă, bolnavă și fără perspective, practic sinonimă cu mare parte din lumea în care trăim și unde vremea schimbării a sosit de mult.