Premieră la Teatrul Naţional ”I.L.Caragiale”

Foto: Olga Stancu

Teatrul Naţional ”I.L.Caragiale” din Bucureşti anunţă prima premieră în pandemie – ”Jurnal de România. 1989”.

Este un spectacol conceput şi regizat de Carmen Lidia Vidu şi îi are ca protagonişti pe actorii Ion Caramitru, Oana Pellea, Florentina Ţilea şi Daniel Badale.

Spectacolul va avea primele trei reprezentaţii în 24, 25 şi 26 iulie, de la ora 21,30.

In seara de 25 iulie, va avea loc un dialog post-spectacol între spectatorii prezenţi şi realizatori, invitat fiind Mădălin Hodor, consilier la Direcţia Investigaţii a CNSAS.

Spectacolele se vor desfăşura în condiţiile impuse de autorităţi, în Amfiteatrul TNB, sala de spectacole în aer liber de pe acoperişul teatrului.

La 30 de ani de la Revoluţie, patru actori ai Naţionalului – Ion Caramitru, Oana Pellea, Florentina Ţilea şi Daniel Badale – povestesc experienţele personale din perioada respectivă, felul în care au trăit acele evenimente sângeroase şi modul în care li s-a schimbat sau nu viaţa de atunci.

Celor patru actori li se alătura, prin apariţii video, Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, fostul procuror militar Dan Voinea, cel care a instrumentat iniţial „Dosarul Revoluţiei”, şi istoricul britanic Dennis Deletant, un expert în materie de comunism românesc.

Teatrul Naţional mai înregistrează o premieră şi un record în istoria teatrului românesc, cu cea mai mare proiecţie video, pe un perete uriaş, de 33 de metri lungime şi 21 de metri înălţime.

„Teatrul riscă să devină irelevant pentru comunitate. (…) Pericolul vanităţii ne pândeşte şi ne duce la izolare. Nu mai ascultăm decât părerile care le confirmă pe ale noastre. ‘Jurnal de România. 1989’ este felul meu de a spune că ‘tu faci istoria, atitudinea ta contează’ „, declară Carmen Lidia Vidu.

Următoarele reprezentaţii vor avea loc în zilele de 6, 7, 8 şi 9 august, cu începere de la ora 21,30.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.