Medicii de familie nu mai eliberează concedii medicale pentru românii care au intrat în carantină sau în izolare

Decizia Curtii Constitutionale referitoare la carantină si izolare a creat un vid legislativ în ce priveste declaratiile pe propria răspundere. Guvernul nu a emis încă niciun act normativ pentru a rezolva această problemă, spune presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov, doctor Sandra Alexiu.

„Pentru pacienții care se găsesc în stare de autoizolare ne aflăm în acest moment într-un moment extrem de dificil, pentru că nu le mai putem elibera concediile medicale. În acest moment, noi nu avem bază legală să dăm concedii medicale, dar vestea bună este că aceste concedii pot fi eliberate până la 30 de zile după ce se închide perioada de izolare, așa încât recomandăm să nu se mai facă presiune asupra noastră de către angajatorii acestor pacienți ai noștri sau chiar de către pacienți și să fie un pic de răbdare până când apare din nou ordinul care să reglementeze această problemă.

Pentru pacienții care se externează din spital, ei primesc concedii pe perioada internării, precum și concediu după externare de la medici din spital, iar aceste concedii noi le putem prelungi în situația în care se menționează pe biletul de ieșire că medicul de familie poate prelungi acest concediu și recomandarea noastră a fost în decursul timpului ca soft-ul spitalului să includă automat în biletul de externare și această mențiune, să se poată prelungi la nevoie prin medicul de familie, pentru că fără această mențiune noi nu avem voie conform legii să dăm concedii”, a explicat doctor Sandra Alexiu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.