Cinema, evenimente online şi offline de astăzi, 10 iulie

* Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni „Pelicam” se desfăşoară online, pe platforma https://online.pelicam.ro/, până Duminică 19 iulie. O discuţie cu Barbara Veiga, jurnalistă cu o activitate internaţională solidă care va povesti despre aventurile ei pe mare, dă startul festivalului, astăzi, la ora 12:30. De la ora 21:00 puteţi viziona, tot gratuit, lungmetrajul „The Price of Paradise / Preţul Paradisului” în care fraţii miliardari Sir Frederick şi Sir David Barclay îşi cumpără insula Sark, cu doar 600 de locuitori care au trăit până acum în armonie cu natura şi cu un puternic simţ al comunităţii lor. Miliardarii intenţionează să transforme insula într-o staţiune de vacanţă de lux şi să conteste stilul de viaţă al locuitorilor. Începe o bătălie ce împarte comunitatea şi arată un conflict global într-un cadru idilic. Poveştile spuse în film sunt cele ale locuitorilor din Sark, care trebuie să facă faţă invaziei şi schimbărilor, fraţii Barclay rămânând fantome, întrucât nu intră niciodată pe câmpul de luptă.

* Şi în acest week-end Cinemateca Online, organizată de Arhiva Naţională de Filme, vă propune 6 filme româneşti. Patru dintre aceste filme pot fi vizionate chiar astăzi, în intervalul orar 14:00-24:00, pe platforma Eventbook, de unde vă puteţi procura şi biletele necesare:

– drama psihologică de război „Viaţa nu iartă”, adaptare realizată în 1958 de Iulian Mihu şi Manole Marcus după schiţele „Moartea tânărului cu termen redus”, „Întoarcerea tatii din război” şi „Câmpia de sânge a Mărăşeştilor” de Alexandru Sahia, cu Nicolae Praida, Romulus Neacşu, Angela Chiuaru, Ilie Duţu, Emil Botta, Vasile Ichim, Dana Comnea, Vasile Niţulescu, Lazăr Vrabie, Marius Rucăreanu;

– drama socială „Vânătoarea de vulpi”, adaptare de Mircea Daneliuc după romanul lui Dinu Săraru „Nişte ţărani” ce urmăreşte, din perspectiva câtorva ţărani, procesul colectivizării, având în distribuţie pe Mitică Popescu, Mircea Diaconu, Valeria Seciu, Aristide Teică, Gheorghe Cozorici, Sofia Vicoveanca;

– „Prin cenuşa imperiului”, ecranizarea romanului „Jocul cu moartea”, scris de Zaharia Stancu, regizată în 1975 de Andrei Blaier, ce urmăreşte experienţa jocului cu moartea prin „cenuşa imperiului austro-ungar” agonizant a două personaje total diferite: Darie, un tânăr fără experienţa vieţii jucat de Gabriel Oseciuc, şi un bărbat matur ciudat şi cinic, fabulos interpretat de Gheorghe Dinică;

– „O lacrimă de fată”, film poliţist scris de Petre Sălcudeanu şi regizat de Iosif Demian, cu: Dorel Vişan, George Negoescu, Luiza Orosz, George Bossun, Costel Rădulescu, Horia Baciu, Dragoş Pâslaru, ce prezintă două anchete cu rezultate diferite pornind de la găsirea cadavrului unei fete înecate.

* Cinema Elvira Popescu prezintă, de la ora 21:00, în curtea Institutului Francez, comedia dramatică şi romantică „L’homme fidèle / Un om fidel” de Louis Garrel, care interpretează şi rolul titular, pe Abel, despărţit în urmă cu 10 ani de Marianne (Laetitia Casta). Când se reîntâlnesc, Abel decide să o recucerească pe Marianne. Dar situaţia s-a schimbat: Marianne are un fiu, pe Joseph (Joseph Engel), iar mătuşa lui, tânăra Eve (Lily-Rose Melody Depp), este acum femeie în toată firea. Şi toţi au secrete de ascuns…. Puteţi viziona filmul rezervându-vă locurile aici şi doar în condiţiile prezentate aici.

* În cadrul festivalului în aer liber MOV(I)E ON de la ora 22:00 în parcarea de la etajul 2 a magazinului Kaufland din cartierul Brâncuşi (Str. Valea Oltului, nr. 195-197) rulează în regim de cinema open air cu scaune, „Singin’ In The Rain / Dansând în ploaie”, musical comic şi romantic clasic din 1952 cu Gene Kelly, Debbie Reynolds, Rita Moreno. Accesul este gratuit, de la ora 21:00, în limita locurilor disponibile, în ordinea sosirii şi cu respectarea obligatorie a tuturor normelor de siguranţă.

* Cinema Arta din Cluj-Napoca postează până pe 12 iulie, pe platforma Eventbook, 4 filme, dintre care unul este animaţia maghiară pentru copii „Lengemesék / Poveşti de pe malul lacului” de Zsolt Pálfi, celelalte trei fiind drame realizate de Pedro Almodóvar:

– „Dolor „Dolor y gloria / Durere şi glorie”, recent distinsă cu Premiul Gopo pentru cel mai bun film european, în care Salvador Mallo, un regizor aflat în declin fizic pentru a cărui interpretare Antonio Banderas a fost distins cu Premiul pentru Cel mai bun Actor la Cannes, are parte de un şir de regăsiri, unele în carne şi oase, altele în rememorările sale;

– „Julieta”, cel de-al 20-lea lungmetraj al cineastului spaniol, inspirat din trilogia „Runaway” scrisă de Alice Munro;

– „La piel que habito / Pielea în care trăiesc”, thriller dramatic din 2011, în care Antonio Banderas interpretează un eminent specialist în chirurgie plastică, doctorul Robert Ledgard, care, de când soţia i-a murit în incendiul unui accident, s-a ocupat de crearea unui nou tip de piele, artificială, rezistentă la arsuri, ce i-ar fi putut salva nevasta, şi pe care, lipsit de scrupule, îl testează pe un cobai uman, cu ajutorul credincioasei sale menajere.

Filmele pot fi vizionate 24 de ore din momentul achiziţiei biletului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.