Românii nu mai cred în justiţie

Potrivit unui Eurobarometru dat publicităţii azi cu prilejul publicării Tabloului de bord al justiţiei pe 2020, România se află pe unul din ultimele locuri ale clasamentului UE în ceea ce priveşte percepţia asupra independenţei judecătorilor şi instanţelor. O situaţie asemănătoare, dar mult mai îngrijorătoare din acest punct de vedere se înregistrează în Bulgaria, Polonia, Italia, Slovacia şi Croaţia.

Conform Eurobarometrului preluat de Agerpres, 45% dintre români au o părere destul de proastă şi foarte proastă despre independenţa judecătorilor şi a tribunalelor, proporţie care creşte la 68% în rândul croaţilor, a căror ţară se află pe ultimul loc în acest sondaj. La nivelul UE-28, adică inclusiv Marea Britanie, acest procent este de 33%.

La polul opus, doar 37% dintre români au o părere bună şi destul de bună despre independenţa judecătorilor şi tribunalelor, în scădere cu 3% faţă de 2019, în timp ce la nivelul UE, această proporţie este de 56%, la fel ca anul trecut.
În ceea ce priveşte motivele pentru această lipsă de independenţă, români au spus în proporţie de 49% că amestecul sau presiunile din partea guvernului sau politicienilor contează foarte mult, în timp ce 27% au spus că acestea contează într-o oarecare măsură.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.