CERT-RO devine partener în proiectul GEIGER!
Articol de Andra Radu, 16 iulie 2020, 13:40
Începând cu 1 iunie 2020, un consorțiu format din 18 organizații au lansat „GEIGER”, un proiect inovativ ce urmărește dezvoltarea unei soluții care să crească nivelul de cunoaștere a întreprinderilor mici și a antreprenorilor, asupra riscurilor legate de protecția datelor, privacy și securitate cibernetică. Proiectul oferă sprijin pentru reducerea acestor riscuri.
„Criza COVID-19 a forțat multe întreprinderi mici, cu experiență redusă sau chiar inexistentă în tehnologia digitală, să migreze afacerile în mediul online. Această evoluție spre mediul digital crește probabilitatea apariției incidentelor din cauza neglijenței sau a atacurilor malițioase și pune totodată în pericol datele companiei și ale clienților. GEIGER urmărește informarea acestor întreprinderi mici despre riscurile cu care se confruntă și minimizarea lor, cu ajutorul experților în securitate cibernetică. Există numeroase soluții de securitate cibernetică disponibile, însă acestea nu corespund nevoilor întreprinderilor mici fără expertiză sau resurse necesare pentru a investi în soluții costisitoare și complicate. Noi dorim să reducem acest decalaj”, a declarat Samuel Fricker de la FHNW University of Applied Sciences din Elveția de Nord-Vest, coordonatorul proiectului GEIGER.
La fel ca în cazul radioactivității, amenințările cibernetice sunt greu de detectat, în lipsa instrumentelor adecvate. În cadrul proiectului colaborează specialiști în securitate, cyber range și centre naționale de securitate cibernetică, pentru dezvoltarea unui „contor GEIGER” pentru securitate cibernetică, care va ajuta întreprinderile mici să conștientizeze amenințările cibernetice.
O companie de mici dimensiuni poate utiliza GEIGER online sau pe telefon, aplicația indicând în mod dinamic nivelul riscurilor de securitate cibernetică la care este expusă firma. Afișarea unui risc ridicat permite utilizatorului să reacționeze imediat și să ia măsuri simple sau să ceară ajutor pentru reducerea semnificativă a expunerii la risc.
Pentru a sprijini întreprinderile care solicită protecție, GEIGER are ca scop construirea unui ecosistem de persoane și organizații competente care oferă sprijin. Totodată, GEIGER colaborează cu școli și parteneri pentru a dezvolta un program standardizat de învățare, denumit ‘Experții în securitate cibernetică’. Proiectul va lansa programul-pilot în Elveția, cu școala vocațională BBB și asociația IMM-urilor SKV, în Olanda cu asociația contabililor SRA și în România cu start-upul și hub-ul de inovație CLUJ IT.
După finalizarea pregătirii în domeniul securității cibernetice, persoanele certificate în acest proiect vor acționa în calitate de „ambasadori” care vor disemina cunoștințele lor întreprinderilor mici cu care lucrează.
Proiectul GEIGER este realizat de Universitatea de Științe Aplicate FHNW din Elveția de Nord-Vest alături de 17 parteneri din întreaga Europă: Universitatea Utrecht, Berufsfachschule BBB, Pädagogische Hochschule Freiburg, Kaspersky, Montimage, KPMG, ATOS, Tech.eu, Schweizerischer KMU Verband SKV, Samenwerkende Registeraccountants en Accountants-Administratieconsulenten SRA, CLUJ IT, CERT-RO, Coiffure Loredana, Haako, E-abo, Braintronix, și Public Tender.
Profilul acestor organizații reflectă competențele necesare pentru realizarea proiectului inovativ GEIGER, fiecare partener aducând contribuții valoroase.
Printre sarcinile atribuite CERT-RO în proiectul GEIGER se numără formularea cerințelor, arhitecturii și metodologiei pentru soluțiile dezvoltate în cadrul proiectului GEIGER, din perspectiva unui CERT/CSIRT național, precum și validarea soluțiilor conceptualizate. De asemenea, CERT-RO va fi implicat în susținerea implementării proiectului-pilot în rândul start-up-urilor din România.
Totodată, CERT-RO este implicat în diseminarea proiectului, în special în rândul comunității CERT/CSIRT din Europa.
Implementarea proiectului GEIGER a început la 1 iunie 2020 și va dura 30 de luni. Acest proiect a primit finanțare din programul de cercetare și inovare Orizont 2020 al Uniunii Europene în baza contractului de finanțare nr. 883588 (GEIGER).