Cinema, evenimente online şi offline de astăzi, 16 iulie

* „Pelicam” – Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni  vă invită să vizionaţi gratuit, pe platforma sa:

– de la ora 17:00, „Descreştere”, de Luis Picazo Casariego şi Manuel Picazo Casariego din Spania, despre două lumi: cea de acum, caracterizată prin absenţa oricărei restricţii asupra creşterii economice şi care se prăbuşeşte din cauza declinului resurselor energetice şi a materiilor prime dar şi a dezastrului ecologic, şi lumea care vine, în care tot mai mulţi oameni îşi reinventează modul de viaţă, ţinând cont de limitele biosferei şi de nevoile reale ale fiinţelor umane; vizionarea este urmată de o sesiune de Q&A;

– de la ora 21:00, „Pădurea acidă” de Rugilė Barzdžiukaitė din Lituania, despre o pădure străveche de pin, pe care mii de cormorani o ucid cu excrementele lor, iar observaţiile şi răspunsurile umane la acest mediu sunt la fel de ramificate şi bizare ca istoria pădurii în sine; vizionarea este urmată de o sesiune de Q&A.

* Tot de la ora 21:00, în programul Seara Filmului European, la Grădina cu Filme a Creart (Piaţa Alexandru Lahovari, nr. 7), este proiectată drama biografică „Egon Schiele: Moartea şi Fecioara”, în regia lui Dieter Berner, în care Noah Saavedra interpretează pe unul dintre cei mai provocatori artişti ai Vienei de la începutul secolului al XX-lea, ale cărui viaţa şi operă sunt marcate de întâlnirile cu o serie de femei frumoase, însă doar două dintre acestea vor lăsa o amprentă durabilă asupra existenţei sale: sora şi prima sa muză, Gerti, şi Wall, care, la 17 ani, a fost probabil singura lui iubire adevărată imortalizată în faimoasa sa pictură ce se regăseşte în titlu filmului. Proiecţia este realizată în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac Bucureşti. Vă puteţi rezerva locurile aici.

* Cinema Elvira Popescu prezintă, de la ora 21:00, în curtea Institutului Francez, „Loving Vincent / Cu drag, van Gogh”, film biografic de animaţie de Hugh Welchman şi Dorota Kobiela, despre viaţa şi moartea controversată a marelui pictor prezentate printr-o animaţie desprinsă din picturile lui şi populată cu personajele desenate de el, intriga prinzând viaţă prin interviuri cu cei apropiaţi de Vincent şi prin reconstruirea dramatică a unor evenimente. Vă puteţi rezerva locurile aici.

* Cea de-a doua ediţie a programului de proiecţii săptămânale de film în aer liber CINEVARA prezintă, de la ora 21:00, în grădina Rezidenţei Scena9 (Str. I. L. Caragiale, nr. 32), „Black Girl”, curajosul debut din 1966 al cineastei din Senegal Ousmane Sembène ce explorează dinamica perioadei post coloniale, prezentând povestea simplă şi devastatoare a unei servitoare senegaleze, Diouana (Mbissine Thérèse Diop), adusă în Antibes de un cuplu francez (Anne Marie Jelinek şi Robert Fontaine). Accesul se va face pe bază de bilet, ce poate fi cumpărat pe platforma EventBook.

* Festivalul în aer liber MOV(I)E ON se mută până Duminică 19 iulie în parcarea magazinului Kaufland Vulcan (Str. Mihail Sebastian nr. 88C), ce devine Cinema Drive-In, şi unde deseară, de la ora 22:00, rulează drama clasică „It’s a wonderful life / O viaţă minunată”, realizată în 1946 de Frank Capra, având în rolul principal pe inegalabilul James Stewart ca George Bailey, omul care primeşte cel mai frumos dar de Crăciun. Din distribuţia remarcabilă a filmului fac parte Donna Reed şi Lionel Barrymore. Accesul este gratuit şi se face de la ora 21:00.

* Pe lângă animaţia maghiară pentru copii „Lengemesék / Poveşti de pe malul lacului” de Zsolt Pálfi, Cinema Arta din Cluj-Napoca postează până pe 19 iulie, încă 3 filme pe platforma Eventbook, de unde vă puteţi procura şi biletele necesare. Două dintre ele sunt drame realizate de Jessica Hausner:

– „Little Joe”, cu Emily Beecham care a fost distinsă anul trecut la Cannes cu Premiul pentru interpretare feminină pentru rolul Alice, mamă singură, cercetător senior la o corporaţie biotehnologică unde creează o floare roşie remarcabilă pentru că, bine îngrijită, îşi face stăpânul fericit, obligându-l însă să o înmulţească, întrucât i-a fost răpită capacitatea de a se reproduce;

– „Amour Fou / Iubire bolnavă”, ce are ca protagonişti pe Christian Friedel şi Birte Schnöink interpretând pe scriitorul german Heinrich von Kleist şi iubita sa, Henriette Vogel, în etapele finale ale vieţii lor în Berlin, în anii 1810-1811.

˟ Se adaugă „It Must Be Heaven / Paradisul, probabil”, comedie dramatică de şi cu Elia Suleiman care explorează noţiuni precum identitatea, naţionalitatea şi apartenenţa şi în care cineastul-actor pune o întrebare fundamentală: unde te poţi simţi „acasă?”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.