Ascultă Radio București FM Live

S-a stins din viață Gheorghe Verman, o legendă a Radioului Public!

S-a stins din viață Gheorghe Verman, o legendă a Radioului Public!

Articol de bucurestifm, 16 iulie 2020, 11:59 / actualizat: 16 iulie 2020, 13:27

O veste tristă pentru Radioul Public: Gheorghe Verman, o legendă a Radio România, a plecat dintre noi!

Gheorghe Verman este fondatorul rețelei Departamentului Studiourilor Teritoriale și Locale din Radio România și a postului Antena Satelor. De-a lungul vremii a realizat nenumărate emisiuni radio tv care au rămas în memoria ascultătorilor și în Fonoteca de Aur a Radioului și a Televiziunii.

Fostul director general adjunct al Radioului, Gheorghe Verman, ne-a părăsit la vârsta de 78 de ani. A fost cunoscut pentru emisiunea „Iarba verde de acasă”, atât de urmărită nu doar de radioascultătorii din mediul rural, ci şi de cei din întreaga ţară, dar şi pentru emisiunea „Viaţa Satului” pe care a condus-o la TVR timp de peste 20 de ani.

Gheorghe Verman s-a născut la 10 martie 1942 la Constanţa. Între anii 1960-1965, a parcurs studiile universitare la Facultatea de Limba şi Literatura Română de la Universitatea Bucureşti.

În perioada 1962-1964, a realizat studii la Universitatea “Maxim Gorki” din Moscova. Între anii 1966-1968, a fost professor în cadrul studiilor speciale organizate de Ministerul Afacerilor Externe.

Începând cu anul 1969 lucrează la Radioteleviziunea Română, afirmându-se ca realizator de emisiuni şi ca manager. Domeniul predilect l-au constituit emisiunile economice, cu accent pe cele destinate agriculturii.

Emisiunea dedicată satului şi locuitorilor săi de la Televiziunea Română s-a numit „Emisiune pentru sate”, „Transmitem pentru sate”, iar în 1969, Gheorghe Verman a propus titlul „Viaţa satului”, pentru ca în următorii 32 de ani, tot ce aparţinea zonelor rurale din ţară să facă subiectul anchetelor emisiunii.

Emisiunea avea o oră şi 45 de minute în care erau prezentate tot felul de anchete menite să pună ordine în această parte de ţară.

În anul 1991, Gheorghe Verman proiectează şi organizează postul de radio Antena Satelor, iar la 25 decembrie 1991, de pe scaunul de prezentator al postului rostea replica inaugurală „Bun găsit, aici radio Antena satelor!“.

Noul post de radio avea acoperire regională, pentru partea de sud a ţării, cu 5 ore de emisie pe zi şi recepţie în București, Argeș și Dâmbovița.

Din 1992, este şef al Departamentului de Actualităţi Radio şi director general adjunct. Din anul 1995, este şef al Departamentului Studiourilor Teritoriale şi Locale, pe care l-a înfiinţat, director general adjunct al SRR, şef al Departamentului posturi naţionale, iar din 2002, este a redevenit şef al Departamentului Studiourilor Teritoriale şi Locale.

Începând cu luna decembrie 2002, este Director general adjunct al S.R.R, şef al Departamentului Producţie Teritorială.

Gheorghe Verman a rămas un cunoscut şi preţuit om de radio, graţie miilor de emisiuni realizate cu un ataşament remarcabil faţă de satul românesc de azi, aflat, din păcate, într-o prelungită situaţie de criză identitară.

După anul 2000, Gheorghe Verman s-a manifestat şi ca autor al unor cărţi consacrate civilizaţiei rurale şi spiritualităţii naţionale.

În anul 2001, la Editura Gramar i-a apărut „Poartă la sfinţenie” (urmată, un an mai târziu de ediţia în limba engleză, „Gate to Sanctity”), şi „Iarba verde de acasă”, volum care a reunite materiale găzduite iniţial de rubrica sa populară din emisiunea duminicală pe care a dedicate-o, la Radio România Actualităţi, vieţii satului românesc.

În anul 2002, Editura Mirton din Timişoara publică volumul său „Reîntâlniri pe uliţa mare”, dedicate tot lumii satului românesc, pe care Gheorghe Verman l-a fixat drept reper esenţial al existenţei sale jurnalistice.

Un remarcabil studiu managerial despre „Radioul public regional” (coordonat de el şi editat în anul 2002 de Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu) a fost dedicat profesioniştilor din reţeaua radiourilor teritoriale şi, spre studiu, studenţilor la facultăţile de jurnalism şi comunicare preocupaţi de fenomenul descentralizării informaţiei.

În anul 2004, Editura „Casa Radio“ i-a tipărit volumul „Tărâmul îngerilor”, în care, pe lângă tablete radiofonice sunt incluse interviuri ample cu personalităţi care îşi exprimă opiniile despre satul românesc.

A fost distins cu ordine şi medalii care au exprimat aprecierea cu care a fost înconjurat acest incontestabil profesionist al microfonului: Marele Premiu acordat de Federaţia Agricultorilor Privatizaţi din România, Premiul Bursei de Mărfuri Maritime şi de Mărfuri – Constanţa, titlul de Megaradiofononist, acordat de Consiliul de Administraţie al SRR, cel de „senator de onoare“, acordat de Universitatea din Sibiu, „Meritul Academic” acordat de Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gh.- Ionescu-Şişeşti”, Premiul Special la Gala Superlativelor VIP (16 ianuarie 2002), Marele premiu al Fundaţiei culturale “Nişte ţărani” (2005), Ordinul pentru Merit în grad de cavaler.

Profesionalismul, înțelepciunea și echilibrul de care a dat dovată toată viața rămân adevărate repere pentru toți cei care l-au cunoscut.

Nu-i vom uita niciodată vocea caldă!

Actualitate joi, 15 mai 2025, 19:20

Parcarea pentru biciclete din Sectorul 6 poate fi plătită și online!

Parcarea pentru biciclete din Sectorul 6 se poate plăti, de astăzi, 15 mai, și online, anunță Primăria Sectorului 6 pe pagina sa de Facebook....

Parcarea pentru biciclete din Sectorul 6 poate fi plătită și online!
Actualitate joi, 15 mai 2025, 19:04

Eurovision 2025: Tot ce trebuie să știi despre a doua semifinală de la Basel – Favoriți, incidente și momente speciale

Basel, 15 mai 2025 – Seara aceasta aduce în prim-plan cea de-a doua semifinală a Eurovision Song Contest 2025, transmisă în direct din St....

Eurovision 2025: Tot ce trebuie să știi despre a doua semifinală de la Basel – Favoriți, incidente și momente speciale
Actualitate joi, 15 mai 2025, 18:55

Teatrul Național Radiofonic prezintă premiera Doggy!

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră, joi, 15 mai, de la ora 19:00, la Radio România Cultural: Doggy de Maria Pilchin. Doggy, cartea...

Teatrul Național Radiofonic prezintă premiera Doggy!
Actualitate joi, 15 mai 2025, 18:47

Peste 1.000 de blocuri din Capitală au probleme cu apa caldă!

Peste 1.000 de blocuri din București au probleme cu apa caldă, din cauza avariilor sau a lucrărilor de modernizare a sistemului de termoficare....

Peste 1.000 de blocuri din Capitală au probleme cu apa caldă!
Actualitate joi, 15 mai 2025, 18:28

Vremea se răcește din nou în Capitală!

Vremea se va răci din nou la București, anunță Administrația Națională de Meteorologie. În această noapte, cerul va fi noros, iar...

Vremea se răcește din nou în Capitală!
Actualitate joi, 15 mai 2025, 17:47

O nouă ediție a Festivalului Opera Copiilor!

Timp de patru săptămâni, în perioada 23 mai – 15 iunie 2025, copiii sunt așteptați, alături de părinți, la cea de-a noua ediție a...

O nouă ediție a Festivalului Opera Copiilor!
Actualitate joi, 15 mai 2025, 17:27

Sute de locuri, în 15 grădinițe, vor rămâne disponibile, în Sectorul 2, în vacanța de vară!

Programul „Grădinița de vară” se va desfășura în Sectorul 2 în perioada vacanței de vară, în lunile iulie și august. Pentru...

Sute de locuri, în 15 grădinițe, vor rămâne disponibile, în Sectorul 2, în vacanța de vară!
Actualitate joi, 15 mai 2025, 17:20

Cartea Electronică de Identitate este disponibilă şi la nivelul judeţului Ilfov

Procesul de emitere a noii cărţi electronice de identitate a fost extins şi în judeţul Ilfov. Cetăţenii care au domiciliul în judeţul Ilfov...

Cartea Electronică de Identitate este disponibilă şi la nivelul judeţului Ilfov