SOS patrimoniul arhitectonic, cultural și istoric din Sectorul 1!

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Simpozion și expoziție de fotografie în Aula Bibliotecii Academiei Române!

Astăzi, în Aula Bibliotecii Academiei Române, Primăria Sectorului 1, în colaborare cu Acedemia Română, au organizat simpozionul „Un patrimoniu pentru generații”. Cu aceeași ocazie a fost vernisată și expoziția de fotografie „Arhitectura Capitală – Bucureștii în căutare de sine”. Expoziția poate fi vizitată, de astăzi până luni, în incinta Bibliotecii Academiei Române.

Proiectul are ca scop, promovarea patrimoniului arhitectonic, cultural și istoric din Sectorul 1, patrimoniu ce datează din perioada interbelică, demonstrând rolul acestei zone a Bucureștiului nu doar în dezvoltarea Capitalei, ci și în dezvoltarea societăţii românești moderne, în ansamblul său.

Despre arhitectura, istoria și importanța edificiilor de patrimoniu din Sectorul 1 au susținut prezentări în cadrul simpozionului: Prof. dr. Acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române, Prof. Dr. Arh. Augustin Ioan, Prof. Dr. Arh. Mihaela Criticos, Prof. Dr. Arh. Tiberiu Florescu și primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

Sursa foto: Mircea Apostolescu

În lucrările expuse se vor regăsi trei direcții principale diferite, însă aflate într-un dialog plin de șarm, care pun în valoare identitatea locală a construcțiilor.

1. Construcția identitară de la Mincu și Școala Națională până astăzi, trecând prin perioada interbelică, până la resurgența temei identității în contemporaneitate;

2. Modernismul, de la proiectele de avangardă ale lui Marcel Iancu sau Horia Creangă și până astăzi, inclusiv, exemple relevante din perioada comunistă;

3. Referințele neo-clasice, eclectice și de modernism clasicizant (stripped-modernism).

Academician Răzvan Theodorescu:„Nu știm să spunem că Bulevardul Magheru era cel mai modern din Europa!”

Academicianul Răzvan Theodorescu a declarat, pentru București FM, că patrimoniul arhitectonic și cultural-istoric de pe raza Sectorului 1 este de o deosebită importanță. Deoarece acesta atestă, prin edificiile sale, perioada de aur a dezvoltării societății românești moderne, cea dintre cele două războaie mondiale.

Acest patrimoniu deosebit de valoros trebuie salvat și pus în valoare, spune profesorul Theodorescu.

„Nu știm să spunem că Bulevardul Magheru era, în perioada interbelică, unul dintre cele mai moderne din Europa”, a declarat Răzvan Theodorescu pentru București FM.

Din păcate, multe dintre clădirile din acest patrimoniu se află într-o stare jalnică, unele prezentând risc seismic ridicat, altele fiind chiar în pragul prăbușirii.

„De aceea, simpozionul și expoziția de astăzi reprezintă un semnal de alarmă pe care împreună Academia Română și Primăria Sectorului 1 îl trag în ceea ce privește salvarea și punerea în valoare a acestui patrimoniu neprețuit”, a mai spus academicianul Răzvan Theodorescu.

Dan Tudorache : „Fiecare casă din Sectorul 1 e încărcată de istorie! Acest patrimoniu are rol identitar pentru comunitatea noastră!”

Sursa foto: Mircea Apostolescu

La rândul său, Dan Tudorache a subliniat că aproape fiecare clădire din Sectorul 1 este încărcată de istorie. Acest patrimoniu arhitectonic și cultural trebuie cunoscut, salvat și pus în valoare, astfel încât oamenii să cunoască istoria clădirilor pe lângă care zilnic trec.

„Cele mai valoroase și cele aflate în cel mai mare pericol dintre aceste clădiri trebuie ca, în colaborare cu Primăria Capitalei, să le achiziționăm, să le consolidăm și să le restaurăm pentru a le pune, apoi, la dispoziția publicului” , a declarat Tudorache.

„Aceste clădiri au rol identitar, în primul rând pentru comunitatea noastră din Sectorul 1, dar și pentru București și pentru întreaga țară, unele dintre ele. De aceea, mă interesează să le salvez, pentru cetățenii Sectorului, pentru bucureșteni și pentru români, în general, ca și pentru turiștii străini. Vreau ca fiecare copil să știe istoria acestor clădiri, fiindcă un popor fără istorie nu există”, a declarat primarul Dan Tudorache pentru București FM.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.