ELCEN amenință PMB cu insolvența Termoenergetica!

Foto: Mircea Apostolescu

Printr-un comunicat de presă remis astăzi Electrocentrale București SA (ELCEN), aflată în administrarea Ministerului Economiei și Energiei, anunță că „analizează toate opțiunile legale pentru recuperarea creanțelor datorate de către Compania Municipală Termoenergetica, inclusiv formularea unei cereri pentru deschiderea procedurii de insolvență”.

Cei de la ELCEN spun că, în cazul deschiderii procedurii de insolvență, vor solicita și atragerea răspunderii conducerii companiei municipale.

Intenția ELCEN ar fi urmarea faptului că Primăria Municipiului București (PMB) nu ar fi virat către Termoenergetica subvenția aferentă perioadei decembrie 2019 – mai 2020, în valoare de 652,22 milioane de lei, potrivit comunicatului.

Neplata subvenției ar fi creat mari probleme financiare ELCEN-ului.

Astfel, datoriile acumulate de către Termoenergetica față de ELCEN ar fi ajuns, la data de 12.07.2020, la suma de 422,1 milioane lei. Aceasta ar reprezenta contravaloarea facturilor neachitate de către compania municipală, către ELCEN, în perioada februarie-mai 2020, potrivit aceluiași document dat publicității de către Electrocentrale București SA.

Ca urmare a acestei situații, ELCEN ar fi ajuns să acumuleze, la rândul său, o datorie de 200 milioane de lei către furnizorul de gaze naturale și către prestatorii de servicii auxiliare.

În prezent, ELCEN s-ar afla în situația iminentă de a înregistra un cash-flow negativ, fapt care ar putea conduce la imposibilitatea achitării facturilor emise de furnizorul de gaze naturale.

În acest context, ELCEN a primit deja o notificare privind posibila sistare a livrării gazelor naturale, în cazul neachitării obligațiilor financiare.

Dacă se va ajunge în această situație, ELCEN nu va mai putea produce energia termică necesară pentru asigurarea, de către Termoenergetica, a apei calde și a căldurii în București, mai spune comunicatul de presă.

Situația datoriilor neachitate de către Compania Municipală Termoenergetica către ELCEN ar fi următoarea, potrivit documentului Electrocentrale București SA:

    • 154.087.348,37 lei – februarie 2020,
    • 146.351.566,05 lei – martie 2020,
    • 88.344.412,50 lei – aprilie 2020,
    • 16.534.576,76 lei -mai 2020.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.