Cinema, evenimente online şi offline de astăzi, 23 iulie

* Cinema Elvira Popescu prezintă, de la ora 21:00, în curtea Institutului Francez, în cadrul unei mici retrospective a ediţiei online de anul acesta a „Pelicam” – Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni, documentarul „Was kostet die Welt / Preţul Paradisului” de Bettina Borgfeld, în care fraţii miliardari Sir Frederick şi Sir David Barclay îşi cumpără insula Sark, cu doar 600 de locuitori care au trăit până acum în armonie cu natura şi cu un puternic simţ al comunităţii lor. Miliardarii intenţionează să transforme insula într-o staţiune de vacanţă de lux şi să conteste stilul de viaţă al locuitorilor. Începe o bătălie care împarte comunitatea şi arată un conflict global într-un cadru idilic. Poveştile spuse în film sunt cele ale locuitorilor din Sark, care trebuie să facă faţă invaziei şi schimbărilor, fraţii Barclay rămânând fantome, întrucât nu intră niciodată pe câmpul de luptă. Vă puteţi rezerva locurile aici.

* Tot de la ora 21:00, în programul Seara Filmului European, la Grădina cu Filme a Creart (Piaţa Alexandru Lahovari, nr. 7), este proiectată drama biografică suedeză „Unga Astrid / Tânăra Astrid”, realizată de Pernille Fischer Christensen în 2018, în care Alba August interpretează pe Astrid Lindgren, autoare a numeroase cărţi pentru copii şi creatoare a personajului Pippi Longstocking. Vă puteţi rezerva locurile aici.

* Cea de-a doua ediţie a programului de proiecţii săptămânale de film în aer liber CINEVARA continuă în grădina Rezidenţei Scena9 (Str. I. L. Caragiale, nr. 32) cu proiecţia, de la ora 21:00, a sfâşietoarei melodrame filipineze „Insiang”, regizată de Lino Brocka, în care gelozia şi violenţa sunt teme principale şi care creionează portretul unei fiice inocente, interpretată de Hilda Koronel, şi a mamei sale abuzive. Insiang duce o viaţă relativ liniştită, ocupată de treburile casei, însă după ce este violată de iubitul mamei sale şi abandonată de tânărul care pretinde că este îndrăgostit de ea, caută răzbunare.

* Până pe 26 iulie, Cinema Arta din Cluj-Napoca postează, 5 filme pe platforma Eventbook, de unde vă puteţi procura şi biletele necesare. Trei dintre ele sunt drame realizate de actorul şi regizorul canadian Xavier Dolan, deci din care nu lipseşte propaganda gay:

– „Matthias şi Maxime”, ce explorează, intens şi delicat, temele prieteniei şi identităţii personale;

– „Juste la fin du Monde / Doar sfârşitul Lumii”, film inspirat din piesa omonimă a lui Jean-Luc Lagrace, cu Marion Cotillard, Vincent Cassel, Léa Seydoux;

– „Mommy / Mami”, cu Anne Dorval, Antoine-Olivier Pilon, Suzanne Clément, ce spune povestea unei femei văduve, mama unui adolescent în vârstă de 15 ani care suferă de sindromul ADHD, al cărei efort disperat de a avea grijă de băiatul ei de una singură pare a primi un ajutor nesperat din partea unei misterioase fete mutată recent pe strada lor, Kyla.

˟ Se adaugă:

– comedia dramatică irlandeză „You’re Ugly Too / Şi mai eşti şi urât” de Mark Noonan în care, pe lângă Aidan Gillen şi Lauren Kinsella, care interpretează rolurile principale, joacă şi George Piştereanu;

– „Youth / Tinereţe”, dramedie realizată de Paolo Sorrentino ce spune povestea a doi bătrâni prieteni – un dirijor şi compozitor, interpretat de Michael Caine, şi un regizor jucat de Harvey Keitel – care se gândesc la cât timp le-a mai rămas de trăit, în timp ce îşi petrec vacanţa în Munţii Alpi, urmărind eforturile celor doi de a se întoarce la cariera lor, precum şi relaţiile pe care le au cu copiii lor, dar şi modul în care aceştia interacţionează cu ceilalţi oaspeţi ai hotelului la care sunt cazaţi.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.