Compania Consolidări: Consolidarea fațadelor din București este de siguranță publică!
Articol de Mircea Apostolescu, 25 iulie 2020, 19:19
Consolidarea clădirilor cu bulină roșie, cele încadrate în clasa întâi de risc seismic, constituie o preocupare permanentă a actualei administrații de la Primăria Capitalei.
Astfel, la inițiativa primarului general al Capitalei Gabriela Firea, în cadrul ultimei ședințe a Consiliului General al Municipiului București, consilierii municipali au adoptat alte trei proiecte legate de consolidare:
Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici aferenți documentației de avizare a lucrărilor de intervenție, pentru obiectivul de investiții – lucrări de consolidare, reabilitare, modificări interioare imobil locuințe colective cu funcțiuni complementare, împrejmuire și organizare de șantier din str. Mihai Vodă nr. 13, sector 5, București Inițiator – Primarul General al Municipiului București;
Proiect de hotărâre privind transmiterea din administrarea Administrației Fondului Imobiliar către Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, a cotei-părți proprietate de stat, din imobilele situate în București, Calea Victoriei nr. 100, sector 1 și Calea Victoriei nr. 126, sector 1, pe perioada executării lucrărilor de punere în siguranță și reparații fațadă Inițiator – Primarul General al Municipiului București;
Proiect de hotărâre privind transmiterea din administrarea Administrației Fondului Imobiliar către Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, a cotei-părți proprietate de stat, din imobilul situat în București, strada Academiei nr. 1, sector 3, pe perioada execuției lucrărilor de punere în siguranță, reparații fațadă și ulterior consolidare Inițiator – Primarul General al Municipiului București.
În condițiile în care, în București sunt expertizate și incadrate în RS1 349 de imobile, alte 361 sunt în RS2 și 111 în RS3, iar, în ultimii 20 de ani au fost consolidate din fonduri publice numai 20 de clădiri, consolidarea este, însă, o cursă contra cronometru în care important va fi câte clădiri ai apucat să consolideze până la următorul seism mai important. Așa încât, imediat după adoptarea hotărârilor CGMB muncitorii Companiei Municipale Consolidări au și început lucrările la clădirea de pe Calea Victoriei numărul 126.
Și vis-a-vis, la imobilul de la numărul 101 lucrările la fațadă se află într-un stadiu avansat.
După cum explică Alexandru Catrina, manager de proiect la Compania Municipală de Consolidări, imobilul prezenta pericol public. Situat pe una dintre cele mai reprezentative, mai comerciale și mai circulate artere din Capitală, acesta se afla într-o stare avansată de degradare. Bucăți foarte mari de tencuială stăteau să se desprindă de pe fațada clădirii, ca niște adevărate săbii ale lui Damocles, și să se prăbușească peste trecătorii de pe trotuarul de dedesubt. Bucățile de tencuială care stăteau să se desprindă de pe fațada din Calea Victoriei 101 erau atât de mari încât a fost nevoie de câte trei muncitori pentru a le căra, atunci când au fost îndepărtate, cu grijă, a povestit Catrina pentru București FM.
Managerul de lucrări de la Consolidări mai spune că există multe imobile în cazul cărora intervențiile la fațade reprezintă o urgență. Nu este vorba doar despre aspe tul neplăcut pe care aceste fațade degradate îl dau unor bulevarde centrale, creprezentative pentru București, ci și de pericolul iminent pe care bucățile de tencuială, elementele ornamentale degradate sau chiar balcoanele care stau să se desprindă de pe fațade îl reprezintă pentru trecătorii de pe trotuare. Acest pericol este cu atât mai mare cu cât zonele respective sunt în centrul orașului, au un caracter puternic comercial și de promenadă.
„Consolidarea fațadelor este o chestiune de siguranță publică. Multă lume se plimbă pe Calea Victoriei, intră în magazine și cafenele. Oamenii sunt atât de obișnuiți cu fațadele deteriorate, încât nici nu le mai acordă atenție. Nici măcar nu mai aruncă o privire în sus, pentru a cântări pericolul. Și normal este ca acest pericol să nu existe. Asta facem noi, înlăturăm pericolul pe care clădirile degradate îl reprezintă nu doar pentru cei ce locuiesc în ele, ci și pentru trecători”, mai spune managerul de proiect de la Consolidări.
Alexandru Catrina a mai explicat pentru București FM și că, acolo unde se intervine la fațade, întreaga clădire este pusă în siguranță, astfel încât să nu mai existe riscul prăbușirii ei, în cazul unui cutremur.