Oamenii de ştiinţă din Portugalia au creat masca lavabilă care „dezactivează” coronavirusul
Articol de bucurestifm, 29 iulie 2020, 14:30
În Portugalia, oamenii de ştiinţă spun că au făcut un salt uriaş în domeniul tehnologiilor de protecţie la COVID-19. Este vorba despre proiectarea unei noi măşti cu o acoperire specială care ajută la „dezactivarea” noului coronavirus atunci când agentul patogen intră în contact cu ţesutul.
Echipa de cercetare indică faptul că efectul protector durează până la 50 de spălări, ceea ce face ca masca să fie reutilizabilă şi să nu fie foarte poluantă.
Materialul măştii are capacitatea de a reduce unităţile infecţioase ale virusului cu 99% în jumătate de oră, afirmă Pedro Simas de la Institutul de Medicină Moleculară din Lisabona (IMM), unul dintre virusologii care au lucrat la proiect.
Simas insistă asupra necesităţii de a folosi măşti combinate cu măsurile de distanţare socială: cei doi factori decisivi adevăraţi pentru a stopa evoluţia virusului COVID-19.
„Aceste virusuri sunt transmise prin picături mari – picături respiratorii, cu diametrul de aproximativ un milimetru”, a explicat expertul. „Prin urmare, orice barieră care împiedică aceste picături mari să acceseze sistemul respirator este foarte eficientă”.
„[Instrumentul nostru] este doar unul dintre multe altele: pe lângă o barieră fizică, masca poate oferi acum o protecţie chimică”, susţine virusologul portughez, Pedro Simas.
Principiul activ al acestor măşti a fost deja testat cu succes de către institutul francez Pasteur, din Lille, împotriva virusului H1N1 şi împotriva rotavirusului, se arată într-un comunicat transmis de IMM.
Protecţia feţei este certificată OEKO-Te: prin urmare, nu conţine substanţe nocive şi poate fi utilizată în siguranţă.
Dincolo de masca folosită, Simas speră ca tot mai mulţi oameni să continue să folosească echipamente de protecţie personală pe toată durata pandemiei.
„Este atât de uşor, este un sacrificiu atât de mic. Ştiu că nu este un lucru confortabil, nu putem vedea emoţiile pe feţele noastre, este agresiv, dar este un instrument foarte important, un sacrificiu foarte mic pentru a ne salva vieţile”.