Gabriela Firea face apel la Președintele și Guvernul României să nu pună Bucureștiul pe butuci! 

arhiva

Primarul general al Capitalei Gabriela Firea a anunțat, astăzi, că a trimis o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban, Președintelui României Klaus Johannis, dar și ministrului de finanțe, scrisoare prin care le solicită să găsească soluții pentru situația bugetară dificilă a Bucureștiului.

Această situație este creată de faptul că Municipiul București trebuie să îi plătească omului de afaceri Costică Costanda o despăgubire de 115 milioane de euro.

După rămânerea definitivă a deciziei instanței, anul trecut, Primăria Capitalei i-a plătit lui Costanda 17 milioane de euro.
Criza Covid-19 a lăsat, însă, Municipalitatea fără resursele financiare necesare pentru a continua plata în tranșe a despăgubirilor către omul de afaceri.

În fața amenințărilor cu poprirea, începând cu 3 august, a conturilor Primăriei Municipiului București de către executorul judecătoresc, Gabriela Firea le-a cerut, în trei rânduri, consilierilor municipali să accepte darea în plată către Costanda a unui teren în suprafață de 15 mii de metri pătrați din Satul Francez. Această dare în plată ar fi valorat circa 35 de milioane de euro și ar fi oferit Municipalității un răgaz pentru a continua plata restului despăgubirilor.

Proiectul de hotărâre nu a întrunit, însă, cele două treimi din voturi necesare pentru a fi adoptat. Consilierii municipali ai USR și PNL au votat împotrivă ori s-au abținut, în timp ce consilierii municipali ai PMP nici nu au participat la ultima ședință de îndată a Consiliului General al Municipiului București.

Prin scrisoarea deschisă adresată astăzi, primarul general al Capitalei Gabriela Firea propune una dintre următoarele soluții :

– majorarea alocărilor de la bugetul de stat către Primăria Capitalei – a sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru plata cheltuielilor curente și de capital ale Municipiului București, prin alocarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, a sumei de aproximativ 98 milioane euro, necesară pentru stingerea datoriei către Costică Constanda (conform prevederilor art. 29 din OUG nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice);

– fie majorarea plafonului de garantare a împrumuturilor, astfel încât Municipiul București să se împrumute pentru acoperirea cheltuielilor de investiții, conform prevederilor legale în vigoare, urmând să achite din sumele alocate de la bugetul de stat datoria către Costică Costanda (conform Legii nr. 238/2019).

În context, trebuie menționat faptul că datoria Primăriei Capitalei către Costică Costanda a luat naștere printr-o hotărâre judecătorească definitivă de anul trecut. Prin această decizie, instanța ii acorda omului de afaceri despăgubiri în valoare de 115 milioane euro.

Despăgubirile s-au născut, însă, cu mult timp înainte din culpa contractuală în care s-au aflat Primăria și Consiliul General față de Costanda.

Astfel, in anul 2004, între Primăria Capitalei și omul de afaceri intervine un contract de schimb de terenuri cu sultă. Primăria Capitalei recupera de la Costanda Parcul „Bordei” în schimbul unui teren din Satul Francez.

Prin contractul de schimb cu sultă, Municipalitatea se obliga să-i dea omului de afaceri un PUZ, pentru a construi în Satul Francez.

Ulterior, însă, PMB refuză fără temei să își îndeplinească obligația contractuală asumată față de Costanda și să elibereze documentația de urbanism respectivă.

Costanda merge în instanță, invocând culpa contractuală, și, după ani de procese, în 2010, judecătorii stabilesc în sarcina Municipalității obligația de a face, în sensul de a-i da PUZ-ul respectiv.

Primarul general al Capitalei din acea vreme, profesor doctor Sorin Mircea Oprescu, pune pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului București (CGMB) proiectul de hotărâre cu documentația de urbanism cerută de Costanda, însă proiectul, care avea nevoie de o majoritate simplă, este respins.
La vremea respectivă, în primul mandat al lui Sorin Oprescu, majoritatea în CGMB era formată din PDL, PRM și PNG.

Costică Costanda merge, din nou, în justiție și, după alți nouă ani de procese, instanța stabilește în sarcina Municipiului București o despăgubire de 115 milioane euro.

Ceea ce mai este relevant este faptul că, odată cu înființarea popririi pe conturile PMB de către executorul judecătoresc al lui Costanda, serviciile esențiale ale orașului – transportul public, termoficarea, ar putea fi puse sub semnul întrebării, ca și funcționarea celor 19 spitale aflate în administrarea PMB și derularea investițiilor în curs.

De asemenea, mai trebuie spus și că, în conformitate cu decizia instanței, Municipiul București, adică noi toți, plătește penalități în valoare de 12 mii de euro, zilnic, până la achitarea datoriei față de Costică Costanda.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.