Cinema, Muzică şi alte evenimente, online şi offline, de astăzi, 5 august

CINEMA

* La Grădina cu Filme a Creart (Piaţa Alexandru Lahovari, nr. 7), de la ora 21:00, în programul Seara Filmului Românesc este proiectat cel mai recent film regizat de Nicolae Mărgineau, „Cardinalul”, bazat pe un scenariu de Bogdan Adrian Toma, ce prezintă o parte din viaţa episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, interpretat de Radu Botar, pornind cu câteva scene de la Marea Unire şi continuând cu perioada încercării convertirii sale forţate de către securişti în penitenciarul Sighet. Înainte de proiecţie, regizorul Nicolae Mărgineanu va avea o conversaţie cu spectatorii, moderată de criticul de film Ileana Bîrsan. Vă puteţi rezerva locurile aici.

* Cinema Elvira Popescu prezintă, de la ora 21:00, în curtea Institutului Francez, încă una dintre cele mai aşteptate producţii din programul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF): drama „Martin Eden”, o adaptare modernă a romanului omonim al lui Jack London realizată de Pietro Marcello, cu  Luca Marinelli, Jessica Cressy, Denise Sardisco, Vincenzo Nemolato. Vă puteţi rezerva locurile aici.

* Cinema Muzeul Ţăranului vă propune, tot de la ora 21:00, „Pajaros de verano / Păsări călătoare”, dramă realizată de Cristina Gallego şi Ciro Guerra, a cărei acţiune se petrece în Nordul Columbiei, între anii 1960 şi 1980, când se nasc primele carteluri de droguri şi sunt abandonate ritualurile şi credinţele după care tribul Wayuu trăia, membrii acestuia închinându-se noilor zei: lăcomia şi crima. Vă puteţi rezerva locurile aici.

* La Cinema Drive in din Militari Shopping (Bd. Iuliu Maniu, nr. 560A), de la ora 21:30 este proiectat „Inception / Începutul”, thriller SF de Christopher Nolan în care Leonardo DiCaprio interpretează pe Dom Cobb, cel mai bun în domeniul periculoasei arte a extracţiei, adică al furtului de informaţii şi secrete preţioase din subconştientul oamenilor în timp ce aceştia visează, când mintea lor este mai vulnerabilă. Din distribuţia filmului fac parte Joseph Gordon-Levitt, Tom Hardy, Ellen Page.

* De astăzi până pe 9 august, Cinema Arta din Cluj-Napoca postează, 5 filme pe platforma Eventbook, de unde vă puteţi procura şi biletele necesare, valabile 24 de ore din momentul achiziţionării lor.

˟ Două dintre acestea sunt drame realizate de Pedro Almodóvar:

– „Dolor y gloria / Durere şi glorie”, recent distinsă cu Premiul Gopo pentru cel mai bun film european, în care Salvador Mallo, un regizor aflat în declin fizic pentru a cărui interpretare Antonio Banderas a fost distins cu Premiul pentru Cel mai bun Actor la Cannes, are parte de un şir de regăsiri, unele în carne şi oase, altele în rememorările sale;

– „Julieta”, cel de-al 20-lea lungmetraj al cineastului spaniol, inspirat din trilogia „Runaway” scrisă de Alice Munro.

˟ Celelalte trei filme sunt:

– „It Must Be Heaven / Paradisul, probabil”, comedie dramatică de şi cu Elia Suleiman care explorează noţiuni precum identitatea, naţionalitatea şi apartenenţa şi în care cineastul-actor pune o întrebare fundamentală: unde te poţi simţi „acasă?”

– „Amour Fou / Iubire bolnavă”, ce are ca protagonişti pe Christian Friedel şi Birte Schnöink interpretând pe scriitorul german Heinrich von Kleist şi iubita sa, Henriette Vogel, în etapele finale ale vieţii lor în Berlin, în anii 1810-1811;

– „Juste la fin du Monde / Doar sfârşitul Lumii”, film de actorul şi regizorul canadian Xavier Dolan, inspirat din piesa omonimă a lui Jean-Luc Lagrace, cu Marion Cotillard, Vincent Cassel, Léa Seydoux.

MUZICĂ

* Seria Backyard Acoustic Season continuă la terasa Expirat Halele Carol cu concertul susţinut în condiţii speciale de E.M.I.L., de la ora 20:30, pentru care găsiţi bilete aici. Open doors: 18:00

* Alexandra Ungureanu cântă alături de Ştefan Orfescu, de la ora 20:45, la terasa Berăriei H.

* Festivalul Internaţional „Vara Magică” ce se desfăşoară anul acesta în aer liber, în curtea Ateneului Român, vă propune astăzi, de la ora 20:00, recitalul susţinut de Alexandru Tomescu – vioară şi Josu de Solaun – pian, care interpretează lucrări compuse de: Igor Stravinski, Serghei Prokofiev, Manuel De Falla, George Enescu, Béla Bartók.

* Concertul simfonic „În Corzi” susţinut Viţa de Vie la Awake Festival, în 2018, poate fi vizionat, de la ora 20:00, pe platiforma Overground Showroom. Vă puteţi procura bilete de aici.

* Seria de concerte online intitulată Healing Ragas propusă de Centrul Cultural Rabindranath Tagore continuă cu RAGA BAGESHRI dat de Bhaskar Das – bansuri / flaut şi Amit Mishra – tabla, ce poate fi urmărit până pe 6 august. Cumpărând un bilet de aici veţi primi pe email un link de acces la pagina concertului. Pentru a accesa link-ul e nevoie să fiţi logat pe site cu acelaşi cont folosit pentru cumpărarea biletului.

EVENIMENT

Pe platforma culturaindirect.ro, iniţiată de Muzeul Naţional al Literaturii Române, în cadrul Dialogurilor MNLR Luana Stroe vă propune deseară, de la ora 19:00, o discuţie cu Mircea Anghelescu, profesor, teoretician, critic şi istoric literar.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.