De ce trebuie să-i dăm 115 milioane de euro lui Costanda…?!
Articol de Mircea Apostolescu, 5 august 2020, 12:05
Ieri, consilierii municipali au respins, pentru a patra oară, în cadrul unei ședințe furtunoase, cu acuze grave între putere și opoziția din Consiliul General al Municipiului București (CGMB), proiectul de hotărâre privind darea în plată către Costică Costanda a unui teren în suprafață de 15 mii de metri pătrați din Satul Francez.
Darea în plată ar fi urmat să se facă pentru stingerea unei părți din datoria de 115 milioane euro pe care Municipiul București o are față de omul de afaceri.
Proiectul a întrunit doar 26 de voturi pentru și 10 abțineri, din cei 41 de consilieri municipali care au participat la ședința on-line . El ar fi avut nevoie, pentru a fi adoptat, de două treimi dintre voturile consilierilor, fiind un proiect patrimonial.
De ce nu au votat consilierii municipali ai USR și PNL proiectul?
USR-iștii au motivat, prin vocea liderului de grup, Ana Ciceală că ar fi nevoie de un studiu care să spună dacă este mai avantajos pentru București să dea în plată terenul respectiv sau să plătească despăgubirea în bani.
În plus, consilierul Municipal USR Bogdan Stroe a opinat că raportul de evaluare a terenului, atașat la proiectul de hotărâre, nu ar fi unul corect.
Din partea consilierilor liberali, șeful de grup din CGMB, Stelian Bujduveanu, a ridicat o obiecție mai pertinentă. Ce garanție avem că, după darea în plată, Costică Costanda nu va continua executarea silită, a întrebat șeful liberal din CGMB?
Drept garanție a opririi, pentru moment, a executării silite, viceprimarul general al Capitalei Aurelian Bădulescu a propus un amendament potrivit căruia darea în plată a terenului din Satul Francez ar fi urmat să se facă numai sub condiția rezolutorie a opririi de către reprezentanții lui Costanda a oricărui act de executare silită, până la data de 31 decembrie a acestui an.
Amendamentul a fost adoptat cu majoritate simplă.
Apoi, însă, proiectul de hotărâre, în ansamblul său, nu a reușit să întrunească cele două treimi necesare.
În context trebuie amintit faptul că datoria Primăriei Capitalei față de Costică Costanda reprezintă despăgubiri câștigate în instanță de către omul de afaceri, tot în urma unui vot al Consiliului General al Municipiului București de acum 10 ani.
Astfel, în anul 2010, consilierii municipali ai vremii respingeau o documentație de urbanism în Cartierul Francez solicitată de către Costanda.
Documentația era prevăzută, însă, într-un contract de schimb de terenuri cu sultă din 2004 dintre PMB și Costanda, contract prin care Municipalitatea recupera Parcul „Bordei” de la omul de afaceri, cedându-i acestuia o suprafață de teren din Cartierul Francez și asumându-și obligația de a-i acorda lui Costanda, drept sultă, documentația de urbanism.
Prin votul CGMB din 2010, Primăria Municipiului București își încălca, fără un temei juridic, obligația contractuală asumată.
Atunci, cu 10 ani în urmă, PUZ-ul pentru Costanda ar fi avut nevoie de o majoritate simplă, iar majoritatea din CGMB era formată din PDL, PNG și PRM.
Costanda a mers în instanță solicitând despăgubiri și, după 10 ani de procese, a ajuns în faza de executare silită împotriva PMB pentru 115 milioane de euro.