Rusia a dezvoltat primul vaccin împotriva noului coronavirus!

Foto: Alexei Nikolski, Sputnik, Kremlin Pool via Agerpres

Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva noului coronavirus, a anunțat preşedintele rus Vladimir Putin. Vestea vine la mai puțin de două luni de la începutul testelor pe oameni.

”În această dimineaţă, un vaccin împotriva noului coronavirus a fost înregistrat pentru prima oară în lume”, a declarat Putin. Acesta a dat asigurări că vaccinul rusesc este eficient, a trecut toate testele necesare şi permite obţinerea unei imunităţi durabile la COVID-19.

De asemena, președintele rus a spus că una dintre fiicele sale şi-a injectat deja serul.

”Una dintre fiicele mele şi-a făcut acest vaccin, aşa că, din această perspectivă, a luat parte la experimente”, a declarat Putin, potrivit agenţiei de presă Interfax. Președintele rus a adăugat că fiica sa a făcut puţină febră, 38 de grade Celsius, după primul vaccin inoculat, dar, a doua zi, temperatura sa a coborât la puţin peste 37 de grade Celsius.

”Ştiu că acest vaccin a fost dezvoltat pe baza adenoviruşilor, dar avantajul, după părerea mea, rezidă în faptul că a fost realizat pe baza vectorilor adenovirali umani şi acesta funcţionează, mai exact formează anticorpi cu persistenţă şi imunitate celulară”, a mai spus Putin.

Autoritățile ruse susțin că peste 20 de țări au precomandat deja aproximativ un miliard de doze din acest vaccin care, pentru piețele externe, va avea denumirea Sputnik 5, iar începutul producției industriale este preconizat pentru luna septembrie.

Acest vaccin va fi pus în circulaţie de la 1 ianuarie 2021, potrivit Registrului naţional al medicamentului de pe lângă Ministerul Sănătăţii din Rusia. Ministrul rus al Sănătăţii, Mihail Muraşko, a declarat că testarea vaccinului a demonstrat eficienţă şi o siguranţă ridicată a preparatului. El a mai spus că primii din Rusia care vor fi vaccinaţi sunt medicii şi cadrele din învăţământ.

Recent, oameni de ştiinţă străini şi-au exprimat însă preocuparea faţă de viteza dezvoltării unui astfel de vaccin, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat un apel la respectarea protocoalelor şi reglementărilor în vigoare în dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19.

Vaccinul rusesc nu se numără printre cele şase semnalate săptămâna trecută de OMS ca fiind cele mai avansate în procesul testelor clinice. Dintre acelea, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane (cele ale companiilor Pfizer şi Moderna), iar cel de-al şaselea este dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford.

”Accelerarea progreselor nu trebuie să însemne compromisuri faţă de siguranţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic. ”Suntem în contact cu autorităţile sanitare ruse şi avem discuţii cu privire la posibila precalificare OMS a vaccinului, dar, din nou, precalificarea oricărui vaccin include analiza şi evaluarea riguroasă a datelor obligatorii privind siguranţa şi eficacitatea”, a explicat Jasarevic.

Și editorul medical al BBC, Michelle Roberts, a comentat vestea cu privire la acest vaccin. Rusia a început testarile pe oameni după China, America și Europa și, totuși, a decis să elimine a treia etapă, să dea vaccinului aprobarea înainte de a treia etapă, testarea din faza a treia, pe mii de voluntari. Și acesta este singurul mod în care se poate dovedi că un vaccin funcționează, a explicat Michelle Roberts.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.