Bine de citit: Ghidul xenofobului – Scoțienii

În conformitate cu spusele autorului, scoțienii îi împart pe nescoțieni în două categorii:
– Englezii
– Restul lumii

În conformitate cu părerea mea, restul lumii poate fi împărțit în trei categorii:
– Cei care nu au fost niciodată în Scoția (vai, ce trist…)
– Cei care au fost în Scoția și din diverse motive stupide au plecat de acolo (și mai trist…)
– Cei care locuiesc în Scoția (se știu ei, pe unii îi știu și eu, you lucky…)

…și după primele pagini a devenit evident pentru mine faptul că ghidul lui David Ross le este dedicat celor din prima categorie. Dacă nu ai fost niciodată în Scoția, e bine să cunoști câteva lucruri înainte de a ajunge acolo.

De exemplu, este bine de știut că scoțianul și englezul sunt două noțiuni complet diferite. Noi, românii, ne activăm imediat online conștiința națională atunci când cineva ne confundă capitala cu Budapesta. Imaginați-vă cum am reacționa dacă un vizitator prost informat și-ar permite să ne confunde cu bulgarii. Sau cu turcii. Sau cu ungurii. Sau cu oricine. Nu spun că am sări la bătaie (noi nu mai sărim la bătaie din spirit patriotic de prin ’78 încoace, de când Grigore Sandu, ultimul partizan din munți, s-a predat autorităților), dar am face un scandal uriaș pe Facebook or sumthin’, adăugând și steagul României la postare, ca argument final din dragoste de țară.

Ei bine, dacă te afli în Scoția și faci confuzie între scoțian și englez (mai ales dacă ești într-un bar și s-a băut suficientă bere), ți-o iei la propriu, nu scapi doar cu proteste pe internet. Scoțianul adevărat te trosnește. Și pe bună dreptate zic, pentru că nu englezii au dăruit lumii “bicicleta, gazul de iluminat, primul motor cu abur eficient, anvelopa pneumatică, cloroformul, telefonul, televiziunea, penicilina, scannerul cu ultrasunete, parafina, impermeabilul” și atâtea altele, ci scoțienii.

Acestea fiind spuse, recomand cu fermitate acest ghid. Citindu-l, turistul ajuns în Scoția va fi mai informat… și se va întoarce acasă cu dantura întreagă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.