Bucureștiul mai sigur la seism. Încă două blocuri și o fațadă au fost consolidate!

Blocul din Strada Biserica Enei nr. 14 a fost construit în anul 1936, deci a fost zgâlțâit de cutremurele majore din 1940, 1977, 1986, 1991 etc, structura sa de rezistență fiind puternic afectată.
Clădirea are un regim de înălțime S+P+5E și o arie desfășurată de aproape 3.000 de metri pătrați.
Până în anul 2018, în imobilul din Str. Biserica Enei nr. 14 locuiau 27 de familii.

Lucrările de consolidare au demarat la finele anului 2018.

Pentru consolidarea la structurii de rezistență, au fost turnate diafragme interioare și exterioare de beton armat, cu grosime de 30 cm. Diafragmele sunt ridicate din subsol până la etajul al doilea, inclusiv, iar planșeele vechi, realizate din lemn și numai parțial din beton, au fost demolate complet, mai puțin bolțile din cărămidă de peste subsol. În locul planșeelor vechi, șubrezite de trecerea celor 84 de ani și de cutremure, au fost turnate planșee noi din beton armat, cu o grosime de 14 cm, de la subsol până la placa de peste etj. 5, adică pod, inclusiv, a explicat pentru București FM inginerul Alexandru Catrina, șef de proiect la Compania Municipală de Consolidări.

De asemenea șarpanta existentă a fost desfăcută integral și s-a realizat o nouă șarpantă, din lemn, asemănătoare celei vechi, dar cu elementele dimensionate, conform normativelor in vigoare, mai spune Catrina.

La blocul din Strada Biserica Enei, se intervine și la partea de arhitectură. Astfel, specialiștii de la Consolidări au refăcut toate finisajele interioare și exterioare, prin desfacerea integrală a celor existente și refacerea lor, conform noilor cerințe.

Tot aici, au fost refăcute în totalitate instalațiile electrică și sanitară, a mai afirmat șeful de proiect.

Pentru acest proiect, Primăria Municipiului București a alocat fonduri în valoare totală de 7.059.406,33 lei fără TVA, conform site-ului oficial al Administrației pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS).

Această prezentare necesită JavaScript.

Blocul de pe Bulevardul Știrbei Vodă 20 are venerabila vârstă de 85 de ani. A fost construit în anul 1935, a trecut prin marile seisme din 1940 și 1977 și se află pe lista clădirilor cu risc seismic I (RS I), adică cu bulină roșie, încă din anul 2001, când a fost expertizat tehnic.

Clădirea are un regin de înălțime S+P+6E+M și o suprafață desfășurată de peste 4.200 metri pătrați. Deci este un bloc de locuințe în adevăratul sens al cuvântului.

Până la începerea lucrărilor de consolidare, aici locuiau 33 de familii.

Lucrările au demarat în noiembrie 2018. Consolidarea imobilului s-a făcut cu stâlpi plecați din subsol. Pentru consolidarea acestor stâlpi s-a aplicat o metodă specială, după cum explică inginerul Alexandru Catrina, șef de proiect la Compania Municipală de Consolidări. „Stâlpii au fost cămășiuiți cu tablă de 1cm grosime și, prin niște orificii speciale, am injectat un beton special de tip sika grout. Acest mortar special, expandabil de turnare este conceput și recomandat pentru consolidări”, a declarat Catrina pentru București FM.

De asemenea, tot pentru consolidare, au fost turnate diafragme interioare și exterioare din beton armat.
Odată terminată consolidarea structurii de rezistență a blocului, s-a trecut la refacerea tencuielii, pe zonele unde s-au realizat lucrările de consolidare.
A fost refăcută în totalitate și zidăria de compartimentare de la subsolul imobilului.
În acest moment, imobilul se află la stadiul de finisaje, refacerea în totalitate a șarpanteii, inclusiv învelitoarea, executarea tencuielilor exterioare și a tinciului și refacerea în totalitate a instalațiilor electrice.

Pentru acest proiect, Primăria Municipiului București a alocat fonduri în valoare totală de 10.638.394,54 lei fără TVA, conform site-ului oficial al AMCCRS.

Fațada din imobilului din Strada Academiei nr 3-5 se află și ea în proces de consolidare și restaurare.
Lucrările au demarat cu punerea în siguranță.
Muncitorii de la Consolidări au decopertat bucățile mari din tencuială existentă, care stăteau să se desprindă de pe fațada clădirii și prezentau pericol pentru trecătorii din zona foarte circulată pietonal.

Consolidarea fațadelor nu reprezintă doar o problemă de estetică. Nu doar aspectul neplăcut pe care fațadele degradate îl dau unor artere reprezentative din centrul Bucureștiului – precum Calea Victoriei, Bulevardele Magheru sau Regina Elisabeta și Kogălniceanu, trebuie luat în considerare. Consolidarea fațadelor este și o chestiune de siguranță publică. Bucăți mari de tencuială, elemente arhitecturale decorative, uneori chiar părți de construcții precum balcoanele, stau să se prăbușească de pe fațadele clădirilor din centru pe trotuare, punând în pericol viețile trecătorilor”, explică Alexandru Catrina.

Așadar, la clădirea din Stada Academiei 3-5, au fost refăcute tencuielile, au fost restaurate de către meșterii ipsosari elementele arhitecturale.
Refacerea profilelor și a cornișei s-a făcut cu șablonul, chiar la fața locului, muncitorii lucrând pe schele.
Un element important a fost consolidarea balcoanelor.
Au fost refacute șorțurile de tablă a fost restaurată balustrada balcoanelor și, de asemenea, tâmplăria.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.